Aplikaci Záchranka užívá 330.000 lidí, lépe poslouží neslyšícím

Brno 29. března (ČTK) – Aplikaci Záchranka, která v naléhavých případech umožňuje přivolat si pomoc přes mobil, v dubnu čekají inovace. Spustí se zdokonalené funkce pro neslyšící a webová verze aplikace. Zlepší se také databáze veřejných defibrilátorů. Záchranka je celostátním projektem. Po celé zemi za první rok existence zaznamenala 333.000 stažení a přes 7000 nouzových volání.

Záchranná služba Jihomoravského kraje software používá rok. Zatím v kraji jeho prostřednictvím volali lidé o pomoc 761krát, řekla dnes novinářům mluvčí jihomoravské záchranné služby Hedvika Kropáčková.

„Aplikace zefektivnila hovor se záchrannou službou. Dispečer se nemusí tak detailně zabývat místopisem,“ uvedla náměstkyně jihomoravské záchranky pro krizovou připravenost a vzdělávání Jana Kubalová.

Připravované novinky jsou reakcí na zkušenosti z ročního provozu aplikace. Například neslyšící od dubna budou moci skrze předvolby lépe specifikovat svůj zdravotní stav, uvedl autor aplikace Filip Maleňák.

V urgentních případech si lidé nebudou muset aplikaci stahovat, aby mohli poslat své souřadnice, například když jsou zranění v terénu na neznámém místě. Pomůže webová verze aplikace. „Záchranná služba sdělí speciální kód, který člověk zadá do vyhledávače v mobilním telefonu, a přes webovou stránku se data odešlou,“ řekl Maleňák.

Pomocí další funkce uživatelé najdou nejbližší veřejný defibrilátor. Novinkou je také spolupráce se záchrannou službou v zahraničí. „V létě bude podobná aplikace spuštěna i v Rakousku, kde budou moci čeští uživatelé aplikaci Záchranka také využít,“ uvedl Maleňák.

Město Brno se snaží rozšířit povědomí o aplikaci. V dubnu zahájí v městské hromadné dopravě informační kampaň, která se zaměří hlavně na střední a starší generaci.

Pavlína Tomečková tmd kš