Antikoncepční pilulky jsou na trhu již 60 let

Autor: Mednews | Doporučené články |

Vlna s výtažkem akátu, čípky z medu a tuku s extraktem z granátových jablek nebo třeba krokodýlí trus. Zabránit nechtěnému početí se ženy v dávné historii snažily různými způsoby. Až začátkem 20. století přišli vědci s myšlenkou ošálit ženské tělo hormony a zastavit tak přirozený proces ovulace. A před šedesáti lety, v roce 1960, byla na trh uvedena revoluční novinka – antikoncepční pilulky. Ty původně vznikly jako lék na nepravidelný menstruační cyklus – potlačení plodnosti bylo vedlejším účinkem.

Ať už se dnes mluví o příznivých či negativních vlivech antikoncepce, rok 1960 výrazně přispěl ke změně v trendech ekonomiky rodin a vnímání sexu jako takového. Za otce zakladatele je označován rakouský doktor Ludwig Haberlandt. Na počátku 20. století prováděl experimenty s transplantováním vajíček březích samic králíků. Tyto výzkumy ho přivedly na myšlenku potlačení ovulace pomocí hormonů, čímž významně přispěl k vývoji antikoncepčních pilulek.

Za první hormonální pilulkou Enovid stála v polovině 50. let zdravotní sestra, zapálená feministka, zakladatelka Americké ligy pro kontrolu porodnosti Margaret Sangerová a vědci Gregory Pincus, Min Chang a John Rock. V roce 1957 se tak produkt začal podávat jako lék na nepravidelný menstruační cyklus, avšak kvůli vysokému obsahu estrogenu čelila společnost Searle, která Enovid vyráběla, stížnostem na vedlejší účinky jako bolest hlavy, nevolnost, přibývání na váze či tlak na prsou. Jedním z účinků byl právě i fakt, že žena nemohla přijít do jiného stavu.

Po snížení obsahu estrogenu schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv v srpnu 1960 Enovid jako první antikoncepční přípravek. Už pět let po uvedení na trh užívalo antikoncepci neuvěřitelných 40 procent vdaných žen v plodném věku.

V roce 1961 se objevily antikoncepční pilulky i v Evropě, a to v západním Německu. Ženy díky antikoncepci získaly kontrolu nad vlastním menstruačním cyklem, plodností a sexuálním životem celkově.

Pilulky v Česku

V Československu se výrobek Antigest začal prodávat v roce 1965, avšak na začátku byl určen pouze pro ženy, které měly zdravotní problémy či mnoho dětí. Na antikoncepci dosáhly spíše vdané ženy než svobodné. Antigest a jiné tuzemské preparáty přetrvávaly v Československu až do konce 80. let.

V té době se ve světě začaly čím dál více objevovat zprávy upozorňující na nejrůznější rizika spojená s užíváním pilulek, především žilní trombózu, ale i nádory. O něco později se však objevují i zprávy opačného znění – mezi benefity antikoncepce jsou zařazeny účinky na snížení rakoviny dělohy, vaječníku či tlustého střeva.

Antikoncepce dnes

Podle informací Státního ústavu pro kontrolu léčiv spotřeba hormonální antikoncepce v Česku klesla. Vrcholu v užívání dosáhla česká populace v roce 2007, kdy bylo na trh dodáno 3,49 milionu balení. V roce 2019 bylo na trh dodáno jen 1,91 milionu balení.