Africkým morem prasat je v Libereckém kraji ohroženo Frýdlantsko

Liberec 18. listopadu (ČTK) – Africkým morem prasat je v Libereckém kraji ohrožen zejména Frýdlantský výběžek. Důvodem jsou migrační trasy divočáků z Polska, které vedou v oblasti Dětřichova, Višňové, na severu v oblasti Habartic a Jindřichovic pod Smrkem až k Novému Městu pod Smrkem. Nákazu navíc objevili i u divokého prasete uloveného zhruba 60 kilometrů od hranice v německém Zhořelci, zavlečení afrického moru tak hrozí i v oblasti Hrádku nad Nisou. Po dnešnm jednání krizového štábu to na dotaz ČTK řekl ředitel krajské veterinární zprávy Roman Šebesta.

Česká republika je od loňského dubna oficiálně považována za zemi bez afrického moru prasat, naposledy se nemoc objevila před třemi lety na Zlínsku. V Libereckém kraji se veterináři na boj s nákazou připravují od konce loňského roku, kdy byla polská ohniska zhruba 120 kilometrů od českých hranic. Teď se ale výrazně přiblížila, Státní veterinární správa proto od 16. listopadu nařídila intenzivní odlov divočáků podél hranice v oblasti od Šluknovského výběžku přes Frýdlantský až k Harrachovu.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata se neléčí, musejí se usmrtit, vakcína neexistuje. Pro lidi není virus nebezpečný. Už před rokem uspořádala veterinární správa v kraji simulační cvičení s cílem připravit příslušné pracovníky. „Nebezpečí je v tom, že nákaza se může přenést nejen z divokého prasete na divoké prase, ale také na domácí prasata, jsou tak ohroženy i chovy prasat na celém území kraje,“ upozornil Šebesta.

V případě, že se nákaza v regionu objeví, bude to podle Šebesty nejen o likvidaci divokých prasat, ale také o likvidaci prasat v chovech, kdyby se tam mor dostal. Navíc to s sebou nese další opatření, do určité míry může být omezen i pohyb obyvatel podobně, jako tomu bylo na Zlínsku. Veterinární správa proto nařídila intenzivní odlov divokých prasat, který má snížit jejich populaci a tím i riziko přenosu nákazy.

„To pásmo je ohraničené hranicí s Polskem a Saskem, a na jihu páteřní silnicí E442 od České Kamenice, přes Nový Bor, Jablonné v Podještědí a Chrastavu do Liberce,“ řekl Šebesta. Hranice pásma pak kopíruje silnicí 14 a 10 přes Jablonec nad Nisou a Tanvald do Harrachova. Všechny honitby v této oblasti se musí do odlovu zapojit. „Je tam motivace pro myslivce, pokud najde uhynulé zvíře tak dostane 3000 korun, pokud divoké prase uloví tak 2000 korun,“ dodal ředitel liberecké veterinární správy.

Leona Vacková sd