Vitamínová bomba jménem špenát

Autor: redakce | Prevence a léčba |

Špenát je v kuchyni velice oblíbenou potravinou, která se hodí pro mnoho způsobů přípravy. Ať už ho máte rádi syrový třeba v salátu či dušený na pánvi, jeho konzumace má na vaše tělo blahodárné účinky. A o jaké jde?

Největším propagátorem špenátu je bezesporu Pepek námořník, kterému díky obsahu železa narostly svaly, o kterých sní nejedno dítě. Špenát bezesporu železo obsahuje, bohužel ale ne v takovém množství, aby se mohl takový účinek dostavit. Podle některých spekulací došlo k mylné domněnce o vysokém obsahu železa ve špenátu tak, že byla v jednom článku chybně posunutá desetinná čárka. Tento omyl je dnes již objasněn a je známo, že špenát sice železo obsahuje, ale mnohem lepším zdrojem této látky je například tmavé maso či luštěniny.

Jaké látky špenát obsahuje?

Kromě železa, o kterém již byla řeč, špenát obsahuje množství dalších zdraví prospěšných látek. Jedná se o sodík, vápník, draslík, hořčík, fosfor a mangan. Z vitamínů je to potom vitamín A, B, C i E. Dále je špenát zdrojem betakarotenu, kyseliny listové, biotinu, niacinu a také bílkovin, které jsou pro naše tělo velmi důležité.

Špenát a jeho blahodárné účinky

Významnou roli ve špenátu hraje vitamín C, který je pro naše tělo, jak je dobře známo, velmi prospěšný. Nejenže špenát posiluje imunitu, ale také zpomaluje stárnutí a svou funkci má i při stavbě kostí a svalové hmoty. Pozitivní je tato zelenina i při snižování cholesterolu v těle.

Díky vysokému obsahu draslíku se špenát doporučuje na vysoký tlak, anémii i zácpu. Chlorofyl, který můžeme ve špenátu najít, má protinádorové účinky. A v neposlední řadě je třeba zmínit antioxidanty, které mají protizánětlivé účinky a pozitivní vliv při chorobách srdce či například cukrovce. Klíčový je špenát díky protizánětlivým účinkům také pro správné fungování mozku.

Můžete po špenátu vypadat lépe?

Už nyní to vypadá, že je špenát opravdu významnou potravinou v jídelníčku, která je prospěšná v mnoha ohledech. To ale není vše. Tato zelenina má pozitivní vliv na elasticitu pokožky a pomáhá nejen proti štěpení nehtů, ale také posiluje vlasy a díky zinku dodává pleti zdravější vzhled.

Pomoci může špenát i při hubnutí. 100 g jeho listů obsahuje pouze 20 kcal, takže je ideální potravinou při redukční dietě. Navíc se hodí do spousty pokrmů i nejrůznějších smoothie, zařadit ho do jídelníčku tedy není vůbec náročné.