Zdravotní sestry by měly snazším způsobem získávat specializaci pro další obor

Autor: Redakce | České zdravotnictví | 1. 6. 2023

„Cílem je, aby sestra mohla v případě změny pracoviště či oboru získat jednodušším způsobem další specializaci,“ uvedlo ministerstvo. Metodika popisuje, jakou část vzdělání a praxe v jednom oboru je možné využít pro jiné obory. Částečnou prostupnost zavádí pro ošetřovatelskou péči v interních a chirurgických oborech, geriatrii, intenzivní péči a domácí a hospicové péči.

Části vzdělání, které jsou mezi obory rozdílné, si mohou sestry doplnit na certifikovaných kurzech. „Pokud tedy všeobecná sestra se specializovanou způsobilostí v jednom oboru absolvuje certifikovaný kurz, kterým si doplní chybějící vědomosti, dovednosti k provádění činností, ke kterým nezískala v předchozím specializačním vzdělávání specializovanou způsobilost, bude oprávněna k určitým dílčím činnostem, jako by měla specializaci,“ píše v tiskové zprávě.

Všeobecné sestry se mohou vzdělávat na střední škole, vyšší odborné škole a bakalářském studiu vysoké školy. Specializaci získávají v kurzech či v magisterském studijním oboru. Kromě ošetřovatelství v základních oborech, jako je chirurgie, interna, psychiatrie, geriatrie, se mohou zaměřit také na intenzivní péči, perioperační péči na operačních sálech, perfuziologii neboli péči o pacienty na podpůrných přístrojích, domácí a hospicovou péči, transfuzní službu nebo organizaci a řízení ve zdravotnictví.

V březnu vláda souhlasila se vznikem dvou nových specializačních oborů zaměřených na onkologii a hojení chronických ran, kterými trpí například lidé s cukrovkou, rakovinou nebo dlouhodobě ležící.