Zájem o antigenní testování stoupl osminásobně

Autor: redakce | České zdravotnictví |

Před měsícem se ve firmách napříč Českem ve velkém rozjelo povinné plošné testování na koronavirus. Bez negativního výsledku už do práce nesmějí ani zaměstnanci menších firem. Naplno se rozběhlo testování na úřadech a v institucích veřejného sektoru, vyhnout se mu mohou pouze osoby pracující z domova. Poptávka po antigenním testování je tak vysoká, že zájem o ně v EUC Laboratořích stoupl v březnu osminásobně oproti prosinci loňského roku.

Laboratoře jedou naplno a odběrová místa a mobilní odběrové týmy testují nepřetržitě od brzkého rána. V rámci současných opatření si zaměstnanci mohou antigenní testy provádět sami bez přítomnosti zdravotníků, mnozí zaměstnavatelé ale raději sází na jistotu a preferují vyšetření v akreditovaných laboratořích.

„Termíny na testování jsou plné, kapacity zahlcené a musím říct, že je to psychicky i fyzicky velice náročné. Jedeme téměř nonstop, a tak se po skončení pracovní doby cítím, jako bych složil vagon uhlí. Přesto bych neměnil,“ říká Vojtěch Veltruský, koordinátor testování         covid-19 EUC Laboratoří. Spolu se svými kolegy nakládá auto a vyjíždí do terénu už v pět hodin ráno. Za den stihnou navštívit několik firem, kde otestují a vyhodnotí až tisíce výsledků. Práci jim navíc komplikuje složitá příprava a spousta povinného papírování.

„Ještě, než vyrazíme na místo, musíme si nachystat žádanky a potvrzení, připravit a vydezinfikovat ochranné oděvy a všechny pomůcky, naložit antigenní testy a zároveň i PCR testy pro případ pozitivity mezi testovanými – to vše zabírá neuvěřitelné množství času“, dodává Vojtěch Veltruský. Odběry v terénu den ale nekončí. Poté se testovací tým přesouvá zpět do laboratoře, kde je čeká spousta dalších úkonů. Z těch se během posledních týdnů stává nekonečná rutina: zápis žádanek a výsledků, hlášení pozitivních případů na hlavní hygieničku, příprava na následující den. Přestože zaměstnavatelům stačí pro své zaměstnance zajistit rychlotesty, PCR testy jsou i nadále zlatým standardem pro přesnější detekci viru. Navíc jsou povinné při cestách do zahraničí nebo návštěvě domovů pro seniory. Poslední dobou PCR testy pro své zaměstnance preferují i některé opatrnější firmy, a proto laboranti spolu s kolegy musí mít navíc i dostatečnou kapacitu jak na složitější diagnostiku, tak i na další odběry.

„Všichni už cítíme únavu. Každý den potřebujeme zpracovat a vyhodnotit obrovský objem vzorků, a to nemluvíme jen o vzorcích testů na covid-19. Trochu se totiž zapomíná na to, že kromě testování na koronavirus nadále provádíme i ostatní běžná laboratorní vyšetření – chodí k nám pacienti se žádankami na odběry krve kvůli podezření na diabetes, alergie, hepatitidu, nebo problémy se štítnou žlázou. Život se nezastavil a lidé řeší i další zdravotní problémy,“ upozorňuje Mgr. Jana Thomas Cílková, MBA, ředitelka EUC Laboratoří.

Do testování na covid-19 se Laboratoře EUC zapojily v březnu loňského roku s odběrovým místem v Praze 6 na Veleslavíně. V současné době provozuje v ČR již 6 odběrových míst pro testování na covid-19 a 29 klasických odběrových míst, kam lidé chodí na běžné odběry krve. Aktuálně je enormní zájem především o antigenní testy, následují PCR testy. Skokově narostla i poptávka po testování na protilátky na covid-19. Řadu lidí, kteří už nemocí prošli, nebo mají podezření, že ji prodělali bezpříznakově, totiž zajímá, zda si jejich tělo vytvořilo protilátky, které by je mohly chránit před případnou reinfekcí.

„Imunitní odpověď na vir SARS-CoV-2 dosud není zcela prozkoumána a není zjištěno, jak dlouho trvá imunita proti další nákaze. Tvorba protilátek je naprosto individuální,” vysvětluje Mgr. Jaroslava Kalaninová, vedoucí laboratoře imunologie a alergologie EUC Laboratoří. „Vzhledem k tomu, že nevíme, zda a jak dlouho budou protilátky v těle po uzdravení přetrvávat, bude zájem o testy určitě stoupat. Test na protilátky by totiž mohl v budoucnu sloužit i jako doklad nezbytný k cestování, podobně jako průkaz o vakcinaci,“ dodává.

V EUC Laboratořích navíc nabízejí testy na protilátky proti koronaviru v kombinaci s měřením hladiny vitamínu D. Nízká hladina vitamínu D totiž patří k faktorům, které zvyšují riziko onemocnění virem SARS-CoV-2 i pravděpodobnost těžšího průběhu nemoci.