Vsetínská nemocnice si příští rok připomene 111 let existence

„Jistě by se více nabízelo oslavit sto desáté jubileum. Místo oslav jsme ale v roce 2021 usilovně bojovali s nemocí, pro kterou jsme si všichni zvykli používat označení covid-19. Nemocnice byla místem bojů o životy celé řady našich pacientů. Mnohokrát vítězila nemoc, mnohokrát byli pacienti, ale i naši zdravotníci, poraženi. Rok nebyl vhodný pro oslavy. Byl vhodný k vyjádření díků a úcty nejen k práci zdravotníků, ale všech, kteří v nejhorším období nezištně pomáhali,“ uvedla ředitelka nemocnice Věra Prousková.

 

Součástí připomínky výročí je i nástěnný kalendář, ve kterém jsou dokumenty z příprav, snímky z otevření nemocnice, doby první světové války, postupného rozvoje nemocnice, stavby chirurgického pavilonu v dobách druhé světové války i dalšího rozvoje včetně spolupráce s partnerskou zdravotnickou školou. „Chceme zavzpomínat na osobnosti, které se na činnosti nemocnice a na jejím rozvoji podílely. Chceme připomenout zdravotníky, kteří se vždy snažili dát pacientům to nejlepší, co bylo a je dostupné. Právě tito lidé jsou nejdůležitějším, co zdravotnictví a naše nemocnice má,“ uvedla ředitelka.

 

Kmotry kalendáře se stali dlouholetí lékaři Květoslava Hrabalová a Petr Palacký. Hrabalová na interním oddělení a ARO pracovala 48 let. „Staré budovy, jak je vidím v kalendáři, evokují vzpomínky, sice dávné, ale nezapomenutelné. V nemocnici jsem poznala řadu osobností, kterých jsem si nesmírně považovala, všichni tady nechali své nejlepší síly,“ uvedla lékařka, která v nemocnici pracovala ještě před šesti lety. Internista Petr Palacký pracuje v nemocnici 42 let a může porovnat podmínky ve starém a novém interním pavilonu, který začal sloužit před třemi lety. „Vzpomínky jsou krásné, ale už bych se do staré interny nevrátil. Zvykli jsme si na moderní vybavení a prostředí, je to už o něčem jiném,“ uvedl Palacký.