Vědci potvrdili výskyt nové místní varianty koronaviru v Brazílii

Novou variantu vědci zachytili ve 21 městech státu Sao Paulo. Největší výskyt byl zaznamenán ve městě Porto Ferreira, kde žije na 57.000 lidí. Sao Paulo patří k brazilským státům, na které dolehla epidemie nejvíce.

Nová varianta obsahuje mutaci charakteristického (spike) proteinu L452R, která je typická pro takzvanou indickou variantu (B.1.617). Tato mutace je podle agentury EFE spojována s větší nakažlivostí a odolností proti vakcíně. Badatelé se domnívají, že nová varianta P.4 je příbuzná s variantou P.1, která se poprvé rozšířila v Amazonii. Podle brazilského ministerstva zdravotnictví je varianta P.1 až třikrát nakažlivější než předchozí varianty koronaviru.

První případy indické varianty koronaviru zaznamenala Brazílie minulý týden. Byla jí nakažená posádka nákladní lodi, která přistála ve státě Maranhao na severovýchodě země.

Podle epidemiologů je Brazílie díky velkému výskytu koronaviru „semeništěm“ nových variant. Těm zdravotnické úřady z části připisují vysoký počet nakažených, který země zaznamenává již několik měsíců, a obtíže zdravotnického systému způsobené zvýšeným počtem hospitalizací.

V úterý Brazílie, kde žije 212 milionů lidí, ohlásila přes 73.000 případů koronaviru diagnostikovaných za předchozích 24 hodin. Od začátku epidemie se infekce prokázala u 16,2 milionu lidí. Během trvání epidemie zemřelo v souvislosti s nemocí covid-19 452.000 lidí, za posledních 24 hodin to bylo bezmála 2200 osob.