Ve FN Brno vzniklo centrum pro léčbu nedostatku látky, která chrání plíce

Autor: redakce | České zdravotnictví | 16. 4. 2024

Klinika přijímá od dubna první pacienty, u nichž se projevil deficit enzymu alfa-1 antitrypsin (AAT). „Většina z nich je ve středním věku a trpí pokročilými formami plicních chorob, nejčastěji chronickou obstrukční plicní nemocí. Pravidelná léčba pomocí náhrady proteinu nemocným uleví. Zastavuje totiž postup nemoci, která se kvůli deficitu AAT rozvinula,“ sdělil Sova.

Deficit AAT je dědičné onemocnění způsobené sníženou hladinou nebo úplnou absencí tohoto enzymu v krvi. Lidé, kteří nedostatkem trpí, se obvykle potýkají s chorobami už ve věku kolem 30 let. Jak rychle se nemoci projeví, záleží i na dalších faktorech, jako je kouření nebo životní styl.

„Riziko postižení plic ovlivňuje i hladina enzymu. Platí, že čím je nižší, tím je pravděpodobnost onemocnění vyšší. Zpozornět by měli všichni, kdo se v mládí nebo středním věku potýkají s těžkým astmatem, bronchiektáziemi nebo právě chronickou obstrukční plicní nemocí. Měli by projít testy na hladinu AAT. Odhadujeme, že na Moravě tuto nemoc prokážeme a následně budeme léčit u nižších desítek lidí,“ uvedl Sova.Test z krve mohou provést pneumologové, praktičtí lékaři nebo alergologové.

Nemocní s nedostatkem AAT se mohou léčit jenom v akreditovaných centrech. Nyní jsou v republice dvě, v Praze a Brně. Podle odhadů trpí v Česku nedostatkem AAT přibližně procento všech pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí, tu má kolem 700.000 lidí. Plíce nejsou jediným orgánem, který nemoc může postihnout. Asi třetinu nemocných ohrožuje cirhóza jater. Zasažení jiných orgánů je vzácné, ale lze se setkat s postižením kůže, střev nebo jiných orgánů.