V Praze začala preventivní kampaň Stan proti melanomu

Autor: Redakce | Prevence a léčba | 15. 5. 2023

Podle dermatoložky Moniky Arenbergerové melanomových kožních nádorů přibývá. „Kožní nádory patří k těm nejčastějším onkologickým onemocněním v České republice, ale ten trend je celosvětový,“ uvedla. Lékaři důvody vidí v tom, že lidé se rádi opalují, například často jezdí na dovolené k moři. Podílí se na tom i snížení ozónové vrstvy, takže sluneční záření je agresivnější. Prevencí je zejména užívání opalovacích krémů s UV filtrem.

Melanomem podle ní nejčastěji onemocní mladé ženy nebo muži nad 55 let. Častější jsou tyto nádory u lidí se světlou kůží, často mají blond nebo rezavé vlasy a ve větším riziku jsou také lidé, kteří mají větší množství pigmentových znamének. Muži podle ní mají melanom nejčastěji na trupu, ženy na nohou.

Klíčová pro snížení výskytu tohoto druhu rakoviny je ochrana dětí a dospívajících, podle zahraničních studií jedno spálení kůže až do puchýřů zvyšuje riziko kožní rakoviny v dospělosti na dvojnásobek. Přitom dvě třetiny mladých v průzkumech uvádějí, že se proti slunci nechrání. „Pokud by totiž pokračoval stávající trend, její počet vzroste do roku 2040 o 85 procent,“ dodala Arenbergerová.

V ČR podle ní žije přes 40.000 lidí, kteří mají historii melanomu, tedy aktuálně se léčí nebo jsou doživotně pravidelně sledováni. Díky včasnému záchytu a moderní léčbě ale podle ní nestoupá počet lidí, kteří kvůli tomuto typu nádoru zemřou.

Stan se otevřel v 10:00, první návštěvníci před ním stáli hodinu předem. Kvůli deštivému počasí byla ranní fronta kratší než v předchozích letech. Akce bude pokračovat 22. května v Brně a 23. května v Ostravě. Lékaři se budou zaměřovat kromě klasického vyšetřování znamének kvůli odhalení melanomu také právě na červené skvrny, které mohou být aktinickými keratózami. Každý rok lékaři při této preventivní akci odhalí několik znamének, které je potřeba dál zkoumat i léčit.