V očkovacím místě na Chodově bez registrace nyní naočkují přes 700 lidí denně

„Zájemci jsou odbavováni plynule, fronty se netvoří,“ uvedla mluvčí Bulovky. Zájemců o očkování na nádraží podle ní přibylo mírně. Dříve zdravotníci očkovali zhruba 130 lidí denně, v posledních dnech je to asi 190 očkovaných za den. Navýšení počtu personálu, který na místě očkování zajišťuje, proto podle Libigerové není nyní nutné.

Výrazně vyšší zájem než v předchozích dnech je podle mluvčí IKEM v očkovacím centru v obchodním domě na pražském Chodově. Zatímco na začátku měsíce tam chodilo na očkování v průměru 400 lidí denně, od pondělí je to přes 700 lidí denně. „Ve čtvrtek to bylo dokonce 974 lidí, z čehož 41 procent lidí přišlo na první dávku vakcíny, 17 procent na druhou a 42 procent lidí na třetí dávku očkování,“ uvedla pro ČTK Šenkýřová. Fronty se podle ní tvoří nárazově a lidé čekají na místě na vakcínu maximálně 30 minut.

Vzhledem ke zvýšení zájmu o očkování v obchodní centru posílil IKEM od začátku týdne počet personálu. V tuto chvíli v očkovacím centru na Chodově působí jeden lékař, dvě nebo tři zdravotní sestry, jeden nebo dva farmaceuti, šest lidí, kteří mají na starost administrativu, a tři pracovníci, kteří organizují pohyb v očkovacím centru. IKEM v očkovacím centru Chodov podal od 12. července přes 66.000 dávek vakcín, dodala Šenkýřová.

Třetí dávka očkování

Od pondělí mohou zájemci dostávat třetí posilující dávku očkování po šesti měsících od poslední dávky. Předtím byl minimální odstup osm měsíců. Do konce října bude mít v zemi nárok na toto očkování přes milion lidí, na konci roku 3,2 milionu.

Zájem o očkování chce ministerstvo zvýšit také zpoplatněním testů na covid. Ve středu vláda schválila, že od 1. listopadu budou preventivní testy na covid-19 hrazené z veřejného zdravotního pojištění pouze dětem a mladým do 18 let, plně očkovaným a lidem se zahájeným očkováním nebo těm, kteří se nemohou očkovat. Zároveň se zkrátí doba platnosti negativního testu jako potvrzení o bezinfekčnosti. U PCR testů ze sedmi dní na tři, u antigenních testů ze 72 hodin na 24 hodin. Jedním z dalších protikoronavirových opatřeních je i to, že personál restaurací bude muset od listopadu kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti.