Uherskohradišťská nemocnice má nový přístroj, využívá se při léčbě rakoviny prsu

Autor: redakce | České zdravotnictví | 12. 3. 2024

„Sentinelová uzlina je první lymfatická (mízní) uzlina, do které se šíří rakovinné buňky z nádoru. Odstranění a vyšetření sentinelové uzliny pomáhá chirurgům zjistit, zda se rakovina rozšířila do lymfatického systému, a stanovit tím rozsah postižení. V případě, že je sentinelová uzlina v pořádku, není nutné odstraňovat všechny další spádové uzliny. Vyšetření má tak klíčový význam k určení další léčby,“ uvedl primář chirurgického oddělení Peter Galvánek.

Přístroj stál téměř milion korun. Skládá se z univerzální počítačové ovládací jednotky s dotykovou obrazovkou a bezdrátové detekční sondy. „Pacientovi se do podkoží v místě nádoru aplikuje bezpečná radioaktivní látka, která se lymfatickými cestami šíří do sentinelové uzliny. Uzlinu pak chirurg může lokalizovat pomocí detekční gama sondy, která reaguje na aplikované radiofarmakum,“ uvedla mluvčí.

„Proti původnímu staršímu typu je novinka v podobě moderního přístroje významným přínosem, a to především z důvodu zkvalitnění vyhledávání uzliny pro naše pacienty. Díky přesnějšímu a šetrnějšímu určení sentinelové uzliny se snižuje riziko komplikací a zlepšuje se prognóza u pacientů,“ uvedla lékařka Pavla Kavalcová. „K jeho dalším přednostem patří určení přesného umístění radioaktivního zrna, které se před operací zavádí do drobných ‚neviditelných‘ nádorů pod ultrazvukem,“ uvedla lékařka.

„Chirurgické oddělení se používáním nového přístroje zařadilo mezi pracoviště, které nabízí v léčbě nádorového onemocnění prsu nejmodernější postupy. Onkochirurgická ambulance pro nádorové onemocnění prsu je v Uherskohradišťské nemocnici v provozu vždy v úterý v čase 13:00 až 15:00. Každý případ posuzuje mamární komise, která hodnotí všechny nálezy a navrhuje optimální možný postup pro konkrétního pacienta,“ uvedla mluvčí. Termín dostanou pacienti, z převážené většiny pacientky, v rozmezí od dvou týdnů do jednoho měsíce.