Svatoanenská nemocnice v Brně připravuje z krevního séra kapky na léčbu očí

Autor: Redakce | České zdravotnictví , Zpravodaj | 29. 6. 2023

„Na jaře na trhu nebylo dostatečné spektrum účinných léků pro tyto pacienty. Bylo mi líto, že jsou kvůli svým potížím často vyřazováni z běžných denních aktivit,“ řekla Zemanová. Dodala, že nemocní nejsou vždy dobře informovaní o závažnosti problému a do ambulance přicházejí až v momentě, kdy jejich nález vyžaduje chirurgickou léčbu.

Syndrom suchého oka je onemocnění povrchu oka. Mezi příznaky patří pocit cizího tělíska nebo písku v očích, pálení, únava, tlak, bolest a diskomfort očí. Pacienti si stěžují na zhoršené vidění, světloplachost, netoleranci kontaktních čoček, klimatizovaného nebo větrného a zakouřeného prostředí.

Jednou z takových pacientek a zároveň první nemocnou, která získala své autologní sérové kapky vyrobené v nemocniční lékárně, je Ivana Dohnálková. „Cítila jsem se, jako bych v očích měla žiletky. Víčka se mi lepila k oku a moje potíže vygradovaly letos v únoru, kdy se u mě objevil velký zánět. Po neúspěšné léčbě několika antibiotiky jsem se setkala s paní doktorkou Zemanovou, která mi představila svůj plán,“ uvedla.

Do léčebného programu na přípravu kapek je zapojeno několik pracovišť fakultní nemocnice. Proti běžně dostupným umělým slzám mají být účinnější a bez nežádoucích účinků, hradí je zdravotní pojišťovna. „Hlavní léčivou látkou je vlastní sérum pacienta, které se vyfiltruje z jeho krve. Následně se v lékárně ve vhodném poměru rozředí a po kontrole mikrobiologickým ústavem vydá ve zmražené formě pacientovi,“ dodala Zemanová.