Před rokem v IKEM transplantovali poprvé játra od žijícího dárce dospělému

Pětačtyřicetiletá Gabriela měla zhoubný nádor jater a byla několik měsíců na čekací listině pro transplantaci jater. Když jí lékaři sdělili, že je možné, aby jí část jater někdo daroval, nedokázala to svým příbuzným říci, protože je nechtěla ohrozit. „Nechala jsem si to pro sebe, až na rodinné oslavě jsem se prořekla,“ řekla novinářům.

O pět let starší sestra Renata se nabídla, že jí polovinu svých jater daruje. „Je mi líto, že jsem se to nedozvěděla dříve,“ uvedla sestra. Sestry náročnou operaci absolvovaly 2. února, Gabrielu lékaři propustili z nemocnice o 23 dní později. Už po několika hodinách od operace se podle transplantačního hepatologa Pavla Taimra začnou jaterní buňky množit a orgán doroste zhruba do dvou měsíců.

Možnost transplantace jater od žijícího dárce nyní nabízejí lékaři v IKEM téměř všem pacientům, kteří jsou na čekací listině. Přednosta kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk k tomu řekl, že dárcem jater se může stát každý dospělý člověk bez závažného onemocnění, který není obézní. Shoda v krevní skupině podle něj není nutná.

Dosud v IKEM od žijícího dárce transplantovali lékaři játra třem dětem. Dárcem byl vždy otec dítěte. Podle Froňka je ale transplantace u dospělých složitější, protože je nutné od žijícího dárce odebrat mnohem větší kus jater. V roce 2021 chirurgové v IKEM transplantovali játra 143 pacientům, z toho devět byly děti. Podle Froňka je cílem zachovat tento počet transplantací od zemřelých dárců a k tomu ročně udělat několik desítek transplantací od žijících.

sat ped