Podzimní detox aneb připravte své tělo na chladnou zimu

Autor: redakce | Doporučené články | 26. 9. 2022

Léto je za námi, venku začíná být sychravo a zima pomalu klepe na dveře. To je ten správný čas zahájit podzimní detox, který připraví vaše tělo na chladné dny, kdy jsme náchylní k nachlazení a dalším potížím. Jak ale takový detox probíhá?

Detox neznamená hladovku

Když se řekne slovo detox, spousta lidí se představí několik dní o hladu. O to ale ve skutečnosti vůbec nejde. Podzimní detox je zaměřen na příjem takových potravin, které naše tělo posilní před nadcházejícím zimním obdobím.

Po létě plném lehkých salátů a grilovaného masa se na jídelníčky mnoha rodin vrací těžké omáčky a mastná jídla. Cílem podzimního detoxu je vyvážit stravu tak, aby nás nejen nasytila, ale poskytla nám co možná nejvíc potřebných vitamínů a živin. Pojďme se tedy říci, o co se jedná.

Jak detox pomáhá?

Začínáte s příchodem podzimu pociťovat únavu a pokles dobré nálady? To je poměrně běžná reakce na ubývání slunečních paprsků, která nás celé léto nabíjely. S tím se ale zvyšuje i naše náchylnost k nachlazení a dalším běžným onemocněním. A právě podzimní detox nám pomůže s nedostatkem energie, špatnou náladou i nemocemi bojovat.

Podzimní detox má jeden zásadní úkol – pročistit organismus od toxinů, nastartovat imunitní systém a povzbudit plíce a tlusté střevo. Právě plíce jsou na podzim velmi náchylné, proto nás často hned při prvním výkyvu teplot postihnou respirační potíže, rýma, kašel či další nepříjemné peripetie.

Průběh detoxu

Pitný režim je základ

Stejně jako během celého roku, i v průběhu detoxu je základem úspěchu pravidelný pitný režim. Ideální očistné účinky má obyčejná neperlivá voda pokojové teploty, případně trochu ohřátá. Když si do ní hned po probuzení přidáte ještě trochu citrónu, doplníte po ránu vitamín C a dopřejete tělu životabudič, který ho připraví na celý den.

Vhodné jsou také nejrůznější detoxikační čaje, které můžete koupit již připravené, nebo si je vyrobit sami. K podzimní detoxikaci těla se hodí byliny jako kopřiva, máta, pampeliška, ostropestřec, fenykl či lichořeřišnice.

Pro zahřátí neuděláte krok vedle ani se zázvorovým čajem, který je rozhodně jedním z nejpopulárnějších horkých nápojů během zimních dní.

Zvolte vhodné stravování

Chladné počasí láká k talíři s gulášem a knedlíky, takové jídlo ale tělu příliš živin nepřinese. V průběhu podzimního detoxu se zaměřte na pravidelný příjem ovoce, zeleniny a dalších zdravých potravin. Zeleninu si můžete dopřát pečenou s oblíbenými bylinkami nebo třeba ve formě husté zeleninové polévky, která vás zasytí, zahřeje a doplní živiny.

Oblíbeným ovocem jsou na podzim samozřejmě jablka, hrušky a švestky. Ze zeleniny je to hlavně dýně, květák, ale chybět by neměl ani zázvor, zelí či červená řepa. Myslete ale hlavně na to, že detox není hladovka a důležité je si připravit taková jídla, která vám kromě jiného i  zvednou náladu.

Podpořte své tělo i jinak

Vedle vyváženého jídelníčku lze správné fungování těla podpořit i jinou cestou, kterou jsou doplňky stravy a další přípravky. Očistu střev podpoříte, kromě příjmu potravin bohatých na vlákninu, také užíváním probiotik a prebiotik.

Na trhu najdete také mnoho přípravků, které vám pomůžou s doplněním potřebných vitamínů.

Pohybu není nikdy dost

A nakonec je tady pohyb, kterého není nikdy dost. Chladné dny a brzké večery svádí k zalezení si pod teplou peřinu a odpočívání s horkým čajem v ruce. To není nutně špatně, snažte se ale do svého denního plánu zařadit i nějakou tu procházku. Nakonec stačí i takové drobnosti, jako je použití schodů místo výtahu nebo cesta do práce pěšky místo MHD. A vaše tělo vám poděkuje.