Pacienti na JIP v Barceloně si mohou virtuálně vyjet na kole po městě

Ve zkušebním projektu nemocnice využívá speciální cyklotrenažér, který se přizpůsobuje síle pacienta a může hýbat jeho nohami i v případě, že toho samotný pacient není schopen. To by mělo pacientům pomoci k obnovení fungování svalů na nohou. Jedna z barcelonských softwarových firem naprogramovala osm virtuálních jízd po katalánské metropoli, které si může pacient užít za použití speciálních brýlí.

 

Virtuální jízdy po Barceloně jsou součástí lékařského projektu, jehož cílem je urychlit rehabilitaci pacientů, kteří jsou na plicní ventilaci, a zkrátit tak jejich pobyt na jednotce intenzivní péče.

 

Podle lékařky Judith Marínové-Corralové využití virtuální reality zvyšuje efektivitu cvičení a zlepšuje také duševní stav pacientů. „Je to způsob, jak pacienty motivovat a zlepšit jejich spokojenost s rehabilitací,“ tvrdí také fyzioterapeut Sergio Delgado.

 

Podle lékařů jsou pacienti s novým programem velmi spokojeni. Jeho účinnost ale vyhodnotí až srovnání jejich výsledků s výsledky pacientů, kteří cyklotrenažér nepoužívali, a těch, kteří ho používali bez zapojení virtuální reality.