Pacienti mají vracet do lékáren sirup Nurofen pro děti jahoda

„Přestože je tato šarže na trhu již od června roku 2020, jedná se o první zaznamenaný případ reklamace týkající se závady jakosti uvedené šarže. Jde tedy o izolovaný a ojedinělý případ,“ uvedl SÚKL. Důvod stahování této šarže je nález cizorodého materiálu v jednom z balení.

 

Vracet se mohou do konce října. „Lékárna, ve které léčivý přípravek vydán nebyl, jej vyměnit nebo přijmout a vrátit peníze může, ale nemusí,“ uvedla lékárnická komora. Pokud bude pacient na přijetí léku v jiné lékárně, než ho koupil, trvat, vystaví pacientovi doklad o přijetí a s nárokem na vrácení kupní ceny ho odkáže na výrobce Reckitt Benckiser.

 

Podle informací na webu SÚKL je ale výroba léku pozastavená a obnovení se očekává v polovině září. Nurofen pro děti jahoda je navíc jednou z doporučovaných možností, jak rodiče mohou nahradit čípky Nurofen pro děti, které v současné době v lékárnách chybí. Podle informací SÚKL výrobce nahlásil výpadek výroby do poloviny října. „Na obnovení dodávek intenzivně pracujeme a předpokládáme je v říjnu,“ řekl Deníku mluvčí společnosti Sanofi Libor Kytýr, která léky vyrábí a distribuuje.