Od příštího roku bude VZP hradit preventivní vyšetření kůže

Autor: Redakce | České zdravotnictví | 23. 5. 2023

„V mezinárodním srovnání si nevedeme špatně, více než polovina léčených melanomů je u nás zachycena včas, v takzvaném prvním stadiu. Stále je zde ale 45 procent těch, které jsou objeveny ve stadiích pozdějších,“ uvedl v tiskové zprávě předseda správní rady VZP Tom Philipp (KDU-ČSL). VZP je největší zdravotní pojišťovna, jejími klienty je zhruba 60 procent populace.

Úspěšnost léčby nádorů kůže podle náměstka ředitele VZP Jana Bodnára záleží právě na tom, v jakém stadiu lékaři nádor objeví. V prvním je téměř stoprocentní šance na vyléčení, ve čtvrtém méně než 30 procent. Loni se podle VZP s melanomem či jiným zhoubným nádorem kůže léčilo více než 16.000 jejích pojištěnců. Pojišťovna za jejich péči zaplatila 566 milionů korun, téměř 90 procent úhrad tvořila moderní, ale finančně nákladná biologická léčba.

Preventivní vyšetření kůže u dermatologa obvykle stojí 500 až 1500 korun podle počtu vyšetřovaných znamének, za cenu kolem 3000 korun je možné naskenovat celé tělo. Zdravotní pojišťovny na vyšetření svých pojištěncům přispívají z fondu prevence. VZP pro letošní rok 500 korun. Loni o příspěvek požádalo téměř 26.000 lidí. V letech epidemie covidu-19 zájem o prevenci výrazně klesl, loňské počty žádostí jsou podle VZP proti roku 2020 vyšší o 36 procent vyšší a proti roku 2021 o 29 procent vyšší. Odborníci odhadují, že v těchto letech nebylo odhaleno kolem 400 melanomů, na které by jinak lékaři při prevenci přišli.

Velké části nádorů kůže se dá podle lékařů předejít. Vyšší riziko mají lidé se světlou kůží a vlasy nebo velkým množstvím pigmentových znamének, ze kterého vznikne třetina až polovina melanomů. Pozornost by mělo vzbudit znaménko, které je větší než pět milimetrů, zvětšuje se jeho výška, má nepravidelný tvar, je tmavě hnědé, černé nebo skvrnité.

Prevencí vzniku nádoru je zejména zabránit spálení kůže na slunci. Jedno spálení až do puchýřů podle oborníků zvyšuje riziko nádoru v dospělosti až o polovinu. Melanomem nejčastěji onemocní lidé, kteří se často opalují nebo nepoužívají ochranné krémy, tedy mladé ženy nebo muži nad 55 let. Muži mají melanom nejčastěji na trupu, ženy na nohou.