Obce na Bruntálsku bojují s nedostatkem lékařů, chybějí jich desítky

Autor: Redakce | České zdravotnictví | 7. 9. 2023

„Pediatři, stomatologové a dnes už i praktičtí lékaři. Těchto profesí je na Bruntálsku nedostatek a mnozí z pacientů musí vyhledávat zdravotní péči v jiných městech i mimo region. Proto se obce sdružené v dobrovolném svazku dohodly, že částkou 400.000 korun podpoří lékaře nebo lékařku, která se rozhodne na území svazku otevřít novou ordinaci nebo rozšířit či udržet v případě mezigenerační obměny ordinaci stávající,“ uvedl.

Obce chtějí pro své obyvatele zajistit i zdravotní péči. „Reálně ale obce a malá města žádné prostředky na to, aby k sobě lékaře dostaly, nemají. Můžeme je motivovat třeba symbolickým pronájmem ordinací za jednu korunu nebo zařízením ordinací. Ani to ale bohužel mnohdy nestačí,“ uvedl starosta Vrbna pod Pradědem Petr Kopínec (ANO).

Hlavním cílem aktivity obci je podpora dostupnosti lékařské péče pro obyvatele členských obcí svazku. Dotace by měla pokrýt zejména náklady se zřízením nových nebo rozšířením existujících ordinací. Žádosti o dotaci mohou lékaři podávat do konce roku. Letos je v programu vyčleněno 1,2 milionu korun. „Mezi základní kritéria pro udělení dotace patří potřebnost daného druhu lékařské péče nebo počet hodin praxe v pracovním týdnu. Naprostá většina pacientů takto podpořené praxe však musí mít trvalý pobyt na území členských obcí svazku,“ doplnil starosta Bruntálu Martin Henč (ANO).

König řekl, že podpora dostupnosti lékařské péče ze strany obcí a měst není žádnou novinkou. „Podmínky našeho programu jsou však odlišné v tom, že podpoříme nejen zubní, ale jakoukoliv potřebnou lékařskou praxi na území všech členských obcí svazku,“ uvedl.

Město Horní Benešov v roce 2020 postavilo z vlastních prostředků za téměř 25 milionů korun nové zdravotní středisko, ve kterém ordinuje lékař pro dospělé a dětská lékařka. V budově je také zubní ordinace, kterou vybavila krnovská nemocnice a nedávno se podařilo získat i gynekoložku. „I přesto všechno nesmíme usnout na vavřínech. Už nestačí oslovovat lékaře ještě na vysoké škole, nebo zařídit nově příchozím lékařům či lékařkám byty, případně místa v mateřské škole pro jejich děti. Proto aktuálně připravujeme i jednu stavební parcelu, pokud by chtěli bydlet v rodinném domě a do města se přestěhovat natrvalo“, zakončil starosta König.