Nemocnice Znojmo léčí ročně přes 200 pacientek s bolestivou menstruací

Zařízení v minulých třech letech operovalo pacientky z ČR, Slovenska, Rakouska, Irska, Velké Británie i Kanady. Jednou z operovaných byla třicetiletá Aneta, která trpěla od puberty bolestivou menstruací. Problém řešila už před několika lety v jiném zařízení, kde jí ale na pohotovosti doporučili navštívit psychiatra. „Toto řešení mi přišlo absurdní, takže jsem dál snášela bolest,“ uvedla Aneta. Později navštívila odborníka v Olomouci, diagnostikoval jí endometriózu, později se dostala až do Znojma.

„Spousta pacientek je odesílaná na psychiatrii nebo trpí bez léčby, protože jim nikdo jejich bolesti nevěří. Endometrióza je špatně vidět, důležité je kontaktní vyšetření pacientky, které dnes někteří kolegové, pro mne z nepochopitelných důvodů, nedělají,“ uvedl Radek Chvátal, primář Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Znojmo, který se léčbě endometriózy věnuje víc než 15 let.

Těhotenství

Ve Znojmě žena podstoupila operaci, v roce 2018 otěhotněla a rodila ve Znojmě, přestože je město vzdálené od jejího bydliště 200 kilometrů. Při kontrole se zdravotníkům nezdál nález dítěte, proto nastal císařský řez. „Pacientka krvácela do břicha, došlo k odloučení placenty a byl ohrožen život jak rodičky, tak dítěte,“ popisuje porod Chvátal. Na svět nakonec přišla zdravá holčička. Při kontrole ale ženě zjistili recidivu endometriózy a opět se ozvaly bolesti, které se začaly stupňovat. Nyní má za sebou druhou laparoskopickou operaci, která trvala šest hodin. Prochází rekonvalescencí a stejně jako lékaři věří ve druhé těhotenství. „Vůbec mě nenapadlo, že bych se svěřila do péče někoho jiného. Přes všechno, čím jsem prošla, je neuvěřitelné, že jsme našla pracoviště a lékaře, kteří se o mě postarali a postarají,“ dodala Aneta.

Endometrióza byla dříve podle Veselé okrajovou diagnózou, nyní je s ní ale každá čtvrtá žena konfrontovaná. „Závažné formy postihují mladé ženy, které chtějí mít děti. Průměrná doba od prvních příznaků do poskytnutí péče je v Evropě i naší zemi pět až sedm let,“ řekla Veselá. Ve Znojmě ročně léčí více než 200 pacientek s touto diagnózou.