Nemocnice v Liberci lidem ukáže, jak pokročila stavba Centra urgentní medicíny

Autor: Redakce | České zdravotnictví | 16. 6. 2023

„Přístup na vyhlídkovou plošinu na heliportu bude od pavilonu chirurgie, konkrétně od vchodu A2,“ dodal.

Výstavba CUM sice začala teprve v druhé polovině dubna, díky demoličním pracím ale už nyní nemocniční areál doznal velkých změn. „Veřejnosti chceme ukázat, jak stavba vypadá. Poté, co byla zbourána z větší části budova staré interny a začali jsme se zemními pracemi,“ uvedl mluvčí nemocnice.

Pro největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji jde o nejvýznamnější stavbu minimálně za posledních 40 let, hotová by měla být v červnu 2026. Zásadně promění dolní část rozlehlého nemocničního areálu v centru města mezi ulicemi Husova, Jablonecká a Klášterní. Nyní mají ale práce negativní vliv i na běžný chod nemocnice. Uzavřený je kvůli nim pro všechna vozidla hlavní vjezd do areálu a provoz v něm je jednosměrný. Navíc od dalších části areálu je odříznutá budova D, kde se nacházejí oddělení následné péče, stomatochirurgie, ORL a oční. Přístup k této budově je jen z Jablonecké ulice.

Stavěné Centrum urgentní péče by mělo odstranit největší nedostatky nemocnice, jako je absence jednotného příjmu, centrálních laboratoří a nedostatečného parkovacího prostoru. V prostoru pod heliportem vyrostou dvě nové budovy. Jako první bude hotový parkovací dům pro 330 aut s energetickým centrem pro celý areál nemocnice. Přibude i nemocniční pavilon, který bude mít na délku zhruba 120 metrů, na šířku asi 40 metrů a 27 metrů do výšky. V pavilonu budou operační sály, laboratoře i lůžková část.