Nemocnice Šumperk zprovoznila nové lůžkové rehabilitační oddělení

Autor: Redakce | České zdravotnictví | 3. 10. 2023

„O otevření lůžkového rehabilitačního oddělení jsme usilovali zejména proto, že jsme tento typ péče v regionu dlouhodobě postrádali, a to i s ohledem na stále rostoucí počet odoperovaných ortopedických pacientů. Nejbližší lůžkové rehabilitační oddělení se nachází až v Olomouci, případně ve vzdáleném Prostějově, proto jsme rádi, že se nám podařilo nové pracoviště nakonec otevřít,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Šumperk Martin Polach. Nemocnice Šumperk podle něj pokrývá severní část Olomouckého kraje, Jesenicko i část orlickoústeckého regionu.

Na lůžkovém oddělení budou hospitalizováni hlavně pacienti po výměnách kyčelních či kolenních kloubů, po mozkových příhodách nebo po závažných úrazech. „Na oddělení poskytujeme akutní rehabilitační péči těm pacientům, kteří mají nějaký handicap, který je omezuje v kvalitě života, ale zároveň mají rehabilitační potenciál. Podmínkou je, aby byli schopni a ochotni s personálem spolupracovat. Na oddělení jsou totiž vystaveni celodenní, několikafázové rehabilitační léčbě, takže jsou výsledky naší usilovné práce opravdu brzy vidět,“ řekl primář lůžkové rehabilitace Tomáš Wilhelm.

Rozdíl oproti lázeňské péči je podle primáře hlavně v tom, že na rehabilitačním oddělení program pokrývá celý den a pacienta má celou dobu pobytu na starost jeden fyzioterapeut. Délka hospitalizace se odvíjí od zdravotního stavu pacienta. Může trvat týden i několik měsíců.

Jedním z prvních pacientů lůžkového rehabilitačního oddělení je pětatřicetiletý Petr Žák. V péči zdejších odborníků je po vážné nehodě na motorce už od července, kdy začala nemocnice provoz rehabilitačního oddělení postupně spouštět. „Nehoda byla opravdu ošklivá. Do olomoucké nemocnice mě odváželi vrtulníkem. Měl jsem velkou ztrátu krve, mnohačetné zlomeniny. Podstoupil jsem několik operací. Když mě převezli do Šumperku, nebyl jsem schopný se postavit na nohy. To, co tady se mnou dokázali, je vlastně takový zázrak,“ uvedl Žák, který už nyní dokáže s pomocí personálu sejít i poschodí.

Slavnostní prezentaci nového oddělení v pondělí zhatila nákaza koronavirem v řadách personálu a pacientů. „O víkendu se potvrdilo několik případů, a to jak mezi pacienty, tak v pondělí ráno už i mezi personálem. Rozhodli jsme se po pečlivém zvážení a diskusi s epidemiology i primářem akci přesunout na příhodnější dobu,“ podotkla Hanke.