Nemocnice Kyjov chce letos začít podávat biologickou léčbu lidem s rakovinou

Ohledně podávání biologické léčby zatím není podle Hollerové možné stanovit přesnější termín. „Probíhají jednání mezi výborem České onkologické společnosti a plátci zdravotní péče, bude se to týkat celorepublikově všech pracovišť. Proto v tuto chvíli opravdu nevíme, kdy se tak stane, jedná se o uvolnění nejčastěji používaných biologických léčiv, což je například pro léčbu karcinomu prsu nebo kolorektálního karcinomu,“ uvedla Hollerová. Kolorektální karcinom je nádorové onemocnění tlustého střeva a konečníku.

Podle Hollerové tak lidé z Hodonínska nebudou muset jezdit do Brna. S onkologickými onemocněními se jim nemocnice v Kyjově snaží pomoct i nyní. „Onkologie funguje v Kyjově dlouhodobě. Ve spolupráci s Masarykovým onkologickým ústavem nastal výrazný rozvoj poslední čtyři roky. Snažíme se zde řešit všechny velké diagnózy například u onkologických nemocí prsu, plicního traktu a podobně. Do specializovaných center odesíláme až pacienty se vzácnými nádory jako například mozku,“ řekl Hollerová.

V Kyjově je jeden lékař onkolog a další čtyři spolupracují z Masarykova onkologického ústavu. Celkem se tedy na ambulanci střídá pět lékařů, obvykle jsou tam jeden nebo dva. „Loni ambulancí prošlo 6491 pacientů,“ dodala Hollerová.

hor hj