Na 3. lékařské fakultě UK funguje od září centrum pro duševní zdraví

Důvodem pro zavedení služby Kontaktního místa pro duševní zdraví byl rostoucí počet studentů, u nichž se projevily psychické problémy v souvislosti s omezeními v době epidemie, uvedl proděkan fakulty David Marx. Podle něj ze zjištění z konce loňského roku plyne, že okolo čtvrtiny studentů UK může trpět znaky středně těžké nebo těžké deprese. Průzkumu se zúčastnilo 7697 studujících. Na 3. lékařské fakultě se do něj zapojilo asi 500 posluchačů, tedy zhruba polovina všech, dodal. Zřízení centra by podle něj mělo pro studenty zvýšit dostupnost péče o duševní zdraví a umožnit jim včas řešit problémy.

 

Centrum vede psychiatr Jan Michálek, vedle něj v něm působí ještě jeden psychiatr a dva psychologové. Služba by měla být dominantně nízkoprahová tak, aby pro studenty nebylo složité se k ní dostat, uvedl Michálek. Zájem je podle něj velký. Studenti se mohou přihlásit anonymně přes on-line kalendář. Vypsané termíny se většinou obsadí do 24 hodin, potom registrovaní čekají v průměru dva týdny až měsíc, než přijdou na řadu, řekl. Při konzultaci dostanou tipy, jak mohou dál postupovat. Často jde o jednorázové návštěvy, dodal.

 

Dosud podle něj využívali konzultací hlavně mladší studenti, pro které byl náročný přechod ze střední na vysokou školu a v době epidemie se navíc nepotkávali s dalšími posluchači a učiteli. Dalšími tématy, která studující trápí, jsou podle Michálka vztahy mezi lidmi, problémy v rodině a stres. Pokud jde o urgentní záležitost, mají podle Marxe studenti informaci, že mohou kontaktovat horkou linku a jejím prostřednictvím získat okamžitou pomoc.

 

Stoupl počet sebepoškození

Třetí lékařská fakulta UK nabízí studentům podporu duševního zdraví studentů od roku 2010. Dosud pro ni takto pracovali dva psychologové, řekl Marx. Ještě před vypuknutím epidemie covidu-19 v roce 2019 podle něj stoupl počet sebepoškození a zhruba se ztrojnásobil počet studentů, kteří museli vyhledat pomoc. V průzkumu potom uváděli, že často nemají na koho se s žádostí o konzultaci obrátit. I proto nyní podle Marxe fakulta podporu rozšířila.

 

Míra deprese u studentů lékařských fakult je obvykle vyšší než u ostatních posluchačů vysokých škol, upozornil. Za příčinu se většinou označuje náročnost studia. Naopak loni ale podle průzkumu trpěli medici proti ostatním duševními problémy méně, řekl Marx. Důvodem může být zřejmě třeba to, že se na lékařských fakultách studenti potkávali na prezenční výuce a mohli se cítit víc užiteční, míní.