Ministerstvo zdravotnictví zvýhodní při atestaci dětské lékaře a praktiky

Těmto lékařům, kteří se budou připravovat pro vlastní praxi v nemocnicích, bude ministerstvo hradit plnou mzdu včetně odvodů. Přispěje i školitelům. Nemocnici by vzdělávání lékařů, kteří u ní po atestaci nebudou dál pracovat, nemělo nic stát. „Myslím si, že toto je jediná cesta, která v horizontu pěti šesti let může vést k nějakému cíli,“ řekl Válek.

 

Podpora bude pevně svázaná s tím, v jakém regionu začne lékař po atestaci pracovat. „Já nepotřebuji, aby se mi pořád zvyšoval počet lékařů v Brně, v Praze – ne, že by tam nebyli potřeba – ale chci, aby dostupnost, co se týče praktických lékařů pro dospělé, praktických lékařů pro děti a dorost, byla plošná,“ řekl Válek. Letos by se takto mohlo vzdělávat asi 60 lékařů, v příštím roce 250 až 300.

 

Kromě nedostatku dětských a praktických lékařů se některé kraje, včetně Vysočiny, potýkají také s nedostatkem stomatologů. Protože ale zubař atestaci nepotřebuje, není možné motivovat ho prostřednictvím atestačního vzdělávání jako praktiky. Podle Válka bude nutné v případě zajištění dostupnosti zubařů změnit legislativu, aby jich byl nejen dostatek, ale aby byl dostatek těch, kteří budou spolupracovat se zdravotními pojišťovnami. Smlouva s pojišťovnou by mohla být podmínkou pro otevření nové ordinace a studenti stomatologie by povinnou praxi měli vykonávat také v ordinaci, která s pojišťovnami spolupracuje.

 

Kraj Vysočina dlouhodobě podporuje zubní ordinace. Přispívá městům a obcím na jejich zřízení. Dostupnost dětských lékařů by mohly zlepšit ambulance otevírané při jeho nemocnicích. O jejich zavedení bude podle hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS a STO) kraj ještě s nemocnicemi a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou jednat.