Liberecká nemocnice změní systém služeb, aby lékaři nesloužili tolik přesčasů

Autor: Redakce | České zdravotnictví | 17. 10. 2023

Jedním z nich je Vít Blecher z chirurgického oddělení v Liberci. Novinářům dnes řekl, že snahu vedení nemocnice vítá, ale zatím neví, zda jde o dostatečné řešení. „Jsme rádi, že naše nemocnice to jako jedna z mála, co vím od spolužáků a známých, řeší. Uvidíme, jak to nakonec bude vypadat. Jsme za to rádi, ale ještě nemáme žádné konkrétní verze na stole, takže nemůžu říct stačí, nebo nestačí,“ řekl Blecher.

Podle Roubíčka bude nejvýraznější změnou to, že nebudou potřebovat tolik lékařů pro víkendové služby. Aktuálně jich v nemocnicích v Liberci, Turnově a Frýdlantu slouží o sobotách a nedělích 41. „Po reformě služeb bychom měli potřebovat o sedm lékařů méně v rámci služeb. Toho docílíme tím způsobem, že bychom tyto lékaře měli ’doma přítomné na telefonu’ a zavoláme si je do nemocnice na nejnáročnější výkony v momentu, kdy je budeme potřebovat.“ uvedl lékařský ředitel.

Pohotovost doma se do přesčasů nebude počítat, lékaři by ale za ní ale měli dostávat příplatek. Jeho výše se podle generálního ředitele KNL Richarda Lukáše řeší, cílem ale není ušetřit peníze. „Naopak vypadá to, že to bude trochu dražší, než je to v současné době,“ řekl. Pro protest lékařů má pochopení. „Tady není konflikt mezi mladými lékaři a námi. My rozumíme tomu protestu sekce mladých lékařů. Víme, čemu se chtějí bránit,“ dodal Lukáš.

Sekce mladých lékařů České lékařské komory kritizuje novelu zákoníku práce kvůli tomu, že zavedla až 832 hodin dobrovolné přesčasové práce za rok, což je proti dřívějšímu stavu dvojnásobek. Ministři práce Marián Jurečka (KDU-ČSL) a zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přislíbili, že to ze zákona další novelou odeberou.

Libereckému lékaři Blecherovi vadí, že novelou se jen legalizoval současný stav. „Přesčasová práce nás trápí dlouhodobě, respektive její množství. Tak nějak za ty léta jsme čekali, že se to postupně bude zlepšovat. Nicméně novela zákoníku, která prošla, jde naprosto proti tomu. Ukázalo se, že politici se akorát pokusili zlegalizovat problém, který tady dlouhodobě je, což byl spouštěcí důvod, proč jsme se k té akci připojili,“ řekl Blecher.

Sám loni odpracoval zhruba 800 hodin přesčasů a letos to vypadá na 600. Podle Roubíčka se ale ani po chystané reformě služeb nedostanou v KNL do stavu, že by lékaři nesloužili přesčasy. „Našim cílem je vejít se do 416 hodin, tak jak to bylo podle předchozí legislativy platné,“ dodal.

Nový systém služeb začne v KNL platit od ledna 2024, výpovědi z dobrovolných přesčasů se ale týkají už letošního prosince. I když je lékaři nestáhnou, jsou podle Lukáše schopni akutní péči zajistit. „My jsme přesvědčeni, že to zvládneme,“ dodal.