Liberecká nemocnice má 3D tisk pro všechna oddělení, data budou v kartě pacienta

Autor: Redakce | České zdravotnictví | 12. 9. 2023

„Když je model jednou hotový, tak je nesmysl dělat ho znova,“ uvedl Čapek.

V nemocniční laboratoři v Liberci jsou schopni vytisknout modely kostí, nádorů či měkkých částí těl. Vytvoření jednoho takového modelu podle Čapka trvá od několika minut až po několik dnů, třeba na lebku jsou potřeba tři dny. V laboratoři model vytisknou, když třeba při přípravě na operaci lékařům nestačí snímky pacienta z rentgenu či magnetické rezonance. „Jde o to, že si lékaři na modelech zkouší, jaký použít typ implantátu, jaké velikosti, jeho umístění, kam mají dát šrouby. To virtuálně můžete také udělat, ale není to ono,“ uvedl klinický biomechanik. Taková příprava podle něj zkracuje dobu operačního zákroku.

Nejčastěji služeb liberecké klinické biomechaniky využívá neurocentrum, traumatologie, ortopedie a oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie. K dispozici je ale i pro všechna ostatní oddělení. „Máme systém udělaný tak, že pokrýváme všechna pracoviště v rámci nemocnice 3D tiskem, tím je v republice ojedinělý,“ řekl Čapek. Podle něj se na podobný systém chystají přejít některé další nemocnice v zemi.

Čapek by také chtěl, aby odborníci v této oblasti v Česku mezi sebou více spolupracovali. I proto patřil mezi iniciátory vzniku České společnosti pro 3D tisk v medicíně, která byla založená letos v červnu. „Ta komunita není zas až tak velká a samozřejmě naráží na to, že všichni řeší stejné problémy. A tak jsme bavili o tom, že by bylo dobré sdílet zkušenosti. A za druhé nastavit standardy, protože ty zatím nejsou,“ poznamenal Čapek.

Za příklad, kdy by jim mohlo pomoci sdílení zkušeností a nastavení standardů, uvedl nedávný požadavek libereckých lékařů, aby vyrobili pro jednoho pacienta očnici. „Jednu očnici má totálně špatnou, druhá je dobrá. Takže potřebují (lékaři) podle zdravé domodelovávat tu, která je rozbitá. A jde o to, že my jsme očnice zatím nikdy nedělali. Strašně špatně se rekonstruují, protože jsou tam slaboučké kosti. Kdyby byla informace, v podstatě nějaký předpis, jak na to, tak ušetříme hodiny a hodiny,“ dodal klinický biomechanik.