Lékárna Kroměřížské nemocnice připravuje dětské čípky kvůli výpadku dodávky

„Již několik týdnů se výrobce dětských čípků s obsahem ibuprofenu potýká s výpadkem v oblasti výroby. Zásoby přípravků, které jsou účinné na bolest či horečku, se rapidně blíží k nule, proto lékárna Kroměřížské nemocnice na situaci reaguje individuální přípravou této lékové formy, tedy čípků s obsahem ibuprofenu 60 mg určených pro děti od tří měsíců do dvou let a 125 mg, které jsou určeny pro děti od dvou let,“ uvedla mluvčí.

 

„Nemocniční lékárny se dlouhodobě věnují sledování výpadků v oblasti léčiv. Snažíme se včasně zabezpečit dostatečné zásoby léčivých přípravků pro naše pacienty. Pokud již přípravek nelze sehnat, usilujeme o nalezení vhodné alternativy, a to buď nabídkou obdobného hromadně vyráběného přípravku, anebo formou individuální přípravy, jako je tomu v případě nurofenových čípků,“ uvedla vedoucí lékárny Iva Úlehlová. Případně podle ní existuje také možnost zajištění mimořádného dovozu neregistrovaných léčiv ze zahraničí.

 

„Také díky úzké spolupráci s ostatními nemocničními lékárnami v kraji se nám daří situaci s výpadky léčiv zvládnout. Nejpalčivější situace je nyní u dětských lékových forem, a to jak volně prodejných, tak vázaných na předpis, dále pak u nejrůznějších očních kapek, kombinovaných léčiv pro léčbu vysokého krevního tlaku a cholesterolu,“ uvedla Úlehlová. Lékárna Kroměřížské nemocnice například také na začátku epidemie koronaviru připravovala dezinfekci.