Lékaři z Brna chtějí použít 3D model srdce pro přípravu na zákroky

Nemocnice má 3D tiskárnu půjčenou od soukromé firmy, se kterou spolupracuje. Model srdce by mohl pomáhat například u fibrilace síní. „Je to nejčastější arytmie (porucha srdečního rytmu, pozn. red.) u dospělých. Sama o sobě nemusí být tak závažná, ale může se hromadit krev, která může vytvořit krevní sraženiny,“ uvedl Kala.

Podle něj existuje léčba proti vytvoření sraženin, ale někteří pacienti ji netolerují, a proto lékaři používají zákrok. „Uzavíráme ouško levé síně, kde se mohou tvořit sraženiny. Používáme k tomu speciální katetrový zákrok,“ řekl Kala. K uzavření se používá obdoba špuntu, u kterého by mohl být prospěšný 3D model srdce. „Díky němu bychom věděli přesnou velikost. Na 3D rozměru bychom si to vše vyzkoušeli, natrénovali,“ dodal.

Model srdce by se podle něj dalo využít například i u defektu mezisíňové přepážky, u výdutě aorty a podobně. Metoda by mohla také pomoci studentům medicíny nebo lékařům na postgraduálním studiu. „Poslouží nám to i pro lepší vysvětlení problému a zákroku pacientovi, který toho moc nepozná, když mu ukazujeme obrázek,“ doplnil Kala.

Prvního pacienta chce pomocí 3D modelu vyšetřit v září. Postupem času by to mohly být jednotky pacientů měsíčně. Za rok lékaři na klinice řeší asi 30 zákroků v souvislosti s fibrilací síní. „Vše je v začátku, ale časem by to mělo výkon zrychlit. Zkrátí to i dobu rentgenového záření, můžeme snížit i použití kontrastní látky. Vše tak bude bezpečnější,“ řekl Kala.