Lékaři: Dvě třetiny dospělých trpí nadváhou nebo obezitou, může za to i lockdown

Autor: Redakce | Prevence a léčba | 14. 11. 2023

Přes 80 procent pacientů IKEM s cukrovkou druhého typu má nadváhu nebo některý stupeň obezity, která podle Haluzíka mimo jiné zvyšuje právě riziko vzniku cukrovky. „Je to tím, že se nám stále ještě negativně mění životní styl, máme málo pohybu a snadnou dostupnost potravy,“ řekl. „Před covidem jsme byli zvyklí si dojít pizzu sami koupit a teď si ji objednáme, aniž bychom vstali z postele,“ řekl Haluzík. Problém se vyskytuje podle něj i u mladé generace. „Ten trend je negativní, lockdown za covidu a všechna ta omezení k tomu přispěla a ne všichni se vrátili do toho původního nastavení,“ řekl Haluzík.

Vzhledem k tomu, že obezita v podstatě vyvolává cukrovku, chtějí lékaři obezitu léčit preventivně ještě před jejím vznikem, prakticky se to ale podle Haluzíka nedaří, protože takzvaná antiobezitika nemají úhradu z veřejného zdravotního pojištění. To by se mělo podle něj změnit, protože prevence je nejúčinnější způsob, který ušetří zároveň nejvíce peněz. Léky se však hradí pouze přímo diagnostikovaným diabetikům.

Mezi léky na hubnutí, určené právě pro diabetiky s obezitou, patří například přípravky Ozempic nebo Saxenda. „Tyto léky vedou nejen ke zlepšení kompenzace diabetu, ale také ke snížení hmotnosti, zlepšení hladin tuků v krvi a krevního tlaku. Některé z nich navíc snižují výskyt kardiovaskulárních komplikací, jako je například srdeční infarkt nebo cévní mozkové příhody,“ uvedl Haluzík.

Předcházet nebo oddálit propuknutí cukrovky druhého typu se podle odborníků dá například pravidelností v jídle, omezením alkoholu, dostatkem příjmu ovoce a zeleniny, omezením velkého množství živočišných tuků v potravě nebo omezením tučných potravin, jako jsou tučné sýry, uzeniny či smažená jídla.