Kurkuma a její účinky na zdraví

Kurkuma je koření, které je známe hlavně svou výraznou chutí a barvou. Kromě toho však tato potravina dodá našemu jídlu množství minerálů, vlákniny a vitamínů. Jak je kurkuma prospěšná pro naše tělo?

Co je kurkuma?

Kurkuma, zvaná také jako indický šafrán, je velmi oblíbené koření především v indické kuchyni. Kurkuma v prášku, jak ji nejčastěji známe, se získává z rostliny kurkumovníku dlouhého. Jeho oddenek se vaří, následně suší a nakonec mele.

Kurkuma se často využívá k dobarvení nejrůznějších potravin. Najít ji můžete například v těstovinách, hořčici či vanilkových jogurtech.

Kurkuma je pro naše zdraví cenná především díky své hlavní aktivní složce, kterou je flavonoid kurkumin.

Účinky na zdraví

Antioxidanty

Kurkuma je bohatým zdrojem antioxidantů, které mají pozitivní vliv na funkci srdce, mozku i pohybového aparátu. Obecně ale ovlivňují celkovou vitalitu našeho organismu.

Funkce jater

Podle vědeckých studií má kurkuma, konkrétně kurkumin, vliv na funkci jater. Díky své chemické struktuře může neutralizovat volné radikály a díky tomu zastavit poškozování jater v důsledku škodlivých toxinů. To se často týká například lidí, kteří užívají silné léky na cukrovku či jiné zdravotní stavy.

Zdravé klouby a kosti

Kurkuma dále podporuje i zdravý stav kloubů, konkrétně jejich pohyblivost a pevnost chrupavek a tkání. Kromě toho má pozitivní vliv i na naše kosti, aby byly ale účinky znát, je třeba kurkumu užívat pravidelně podobu alespoň několika týdnů, než zapůsobí.

Trávení

Ve spojení s černým pepřem má kurkuma pozitivní vliv také na náš trávicí systém. Podporuje totiž správnou tvorbu žluči, čímž usnadňuje přirozené trávení.

Problematická pokožka

Kurkuma se využívá i v boji proti mastné a problematické pleti. Pro tento případ se z ní vyrábí domácí pleťová maska, které je nanášena přímo na obličej.

Jak kurkumu konzumovat?

Problémem s konzumací kurkumy je, že její hlavní aktivní složka, kurkumin, se totiž z běžného jídla vstřebává do krevního oběhu pouze minimálně, a to z jednoho procenta. Důvodem je, že kurkumin není rozpustný ve vodě.

Kurkuma přidaná do našeho oběda mu tedy sice dodá krásnou barvu i výbornou chuť, její zdravotní účinky tímto způsobem ale příliš nevyužijeme. Míru vstřebávání kurkuminu ale zvyšuje kombinace s pepřem, jehož alkaloid piperin pomáhá jeho vstřebávání přes střevní stěny.

Z kurkumy si lze připravit čaj. Existuje mnoho čajových směsí, ve kterých se vyskytuje spolu s bylinkami. Takto připravený nápoj našemu zdraví jednoznačně prospívá.

Dalším nápojem, který pomáhá kurkuminu se vstřebáním do krevního oběhu, je tzv. „zlaté mléko“. V tomto případě se jedná o směs horkého mandlového mléka, kurkumy a skořice, případně s přidáním trochy pepře a medu. Takto připravený nápoj je nejen prospěšný pro naše zdraví, ale také nám zajistí klidný spánek.

Kurkumu lze nesnadněji sehnat ve formě prášku téměř v každém supermarketu. Je ale nutné brát ohled na čerstvost koření, jeho účinky totiž z časem vyprchávají. Dalším způsobem, jak kurkumu konzumovat, jsou i doplňky stravy, které jsou v různých formách k dostání v lékárnách.