Kraje chtějí řešit úpravu financování zdravotních záchranných služeb

„Situace je dlouhodobě neúnosná. Vláda zvyšuje platy zdravotníkům, což nikdo nezpochybňuje, a naopak jsme za to rádi. Ale mzdy pro zdravotní záchranné služby platí jako zřizovatel kraj, který na to nedostane od státu peníze navíc,“ uvedl Kuba.

 

Jihočeský kraj podle něj v roce 2016 platil provoz zdravotních záchranných služeb částkou téměř 300 milionů korun a zdravotní pojišťovny hradily téměř 200 milionů korun. Pro letošní rok ale kraj předpokládá, že jeho příspěvek pro záchrannou službu bude asi 520 milionů korun a zdravotní pojišťovny uhradí 280 milionů korun. „A situace je podobná ve všech krajích. Liší se jen konkrétní čísla, ale poměr zůstává podobný jako u nás. Pokud bychom to vztáhli na jižní Čechy, tak rozdíl v příspěvku kraje mezi rokem 2016 a letoškem bude přibližně 250 milionů korun. Za to bychom například postavili obchvaty tří obcí,“ uvedl jihočeský hejtman.

 

Proto podle něj budou chtít kraje s novou vládou vyjednat jiné podmínky financování zdravotních služeb ze strany státu. „Ideální by byl poměr 50 ku 50. Polovinu by platil kraj a druhou část stát prostřednictvím zdravotních pojišťoven. Samozřejmě si uvědomujeme, že toho nelze dosáhnout hned, ale přivítali bychom aspoň, pokud by se ten rozdíl ve financování nás jako krajů a státu výrazně snížil,“ uvedl Kuba.