Každodenní konzumace kimči může pomoci v boji proti obezitě, tvrdí studie

Autor: Redakce | Výzkumy a studie | 1. 2. 2024

Muži s celkovým příjmem jedné až tří porcí denně měli o 11 až 12 procent nižší riziko obezity ve srovnání s muži, kteří jedli méně než jednu porci denně.

Zároveň muži, kteří jedli větší množství – až tři porce denně – kimči připraveného ze zelí měli o deset procent nižší pravděpodobnost obezity a nadbytečného tuku kolem břicha a na břiše. U žen bylo riziko u tohoto druhu kimči nižší o osm procent.

Muži a ženy, kteří jedli ředkvičkové kimči, měli přibližně o devět procent nižší riziko nadměrného výskytu tuku kolem středu těla a břicha.

Nezdá, že by konzumace více než tří porcí kimči denně byla přínosná. Tento závěr podle studie naznačuje, že lidé, kteří jedli více než tři porce fermentované zeleniny, měli tendenci jíst také více jiných potravin a měli větší pravděpodobnost, že budou obézní.

Kimči se připravuje různými způsoby, ale obvykle obsahuje zeleninu, jako jsou zelí, ředkvičky a cibule, a koření, jako jsou čili, česnek a zázvor.

Předchozí studie naznačily, že „dobré“ bakterie obsažené ve fermentovaných potravinách, jako je kimči, jsou prospěšné pro střeva a mohou mít vliv na hmotnost.

Výzkumníci upozornili na obavy ohledně soli v kimči a uvedli, že „vzhledem k tomu, že kimči je jedním z hlavních zdrojů příjmu sodíku, mělo by se doporučit jen mírné množství kvůli zdravotním přínosům jeho ostatních složek“.