Jizva nemusí být výrazná aneb jak o ni pečovat, aby byla co nejméně vidět

Autor: redakce | Doporučené články | 21. 4. 2022

Jizva není nic, za co by se měl člověk stydět, přesto je dobré o ni pečovat tak, aby se co nejlépe hojila a nebyla díky tomu tolik výrazná. Jak taková péče může vypadat?

Co je jizva?

Odpověď na otázku, co je jizva, se zdá naprosto banální, přesto může překvapit. Neexistuje pouze jeden typ jizvy, podle vzhledu je můžeme rozdělit hned na několik.

  • Přirozená jizva je jednoduše bezproblémová jizva, která je světlá a tenká, díky čemuž se na kůži téměř ztratí. Jedná se o stav, kterého se pomocí správné péče snažíme dosáhnout.
  • Atrofická jizva je na první pohled jakoby propadlá do kůže kolem. Takové jizvy můžeme mít po prodělaných neštovicích nebo v důsledku akné.
  • Hypertrofická jizva z povrchu okolní kůže naopak vystupuje. Taková jizva je na těle poměrně nápadná, správnou péčí je ale možné ji vyrovnat a zmírnit její nápadnost.
  • Keloidní jizva je vystouplá a větší než původní rána. Vzniká v důsledku přílišného tvoření kolagenních vláken v průběhu hojení a může mít tendenci se postupem času stále zvětšovat.

Jak o jizvy pečovat?

Jizva se musí promazávat

Základním pravidlem, jak pečovat o jizvu, aby se co nejlépe hojila a nebyla nápadná, je důkladné promazávání. S tím je vhodné začít co nejdříve po vyndání stehů a zatažení jizvy, abychom ji hned od začátku udržovali vláčnou.

Na promazávání jizev existují přímo určené gely a krémy, běžně dostupné v lékárnách. Ty pronikají hluboko do jizvy a podporují její regeneraci a hojení. Vhodné je ale i použití nesoleného vepřového sádla, případně měsíčková mást, kokosový olej či bambucké máslo.

Pomůže masáž

Čerstvé jizvy bývají zpravidla tvrdé a vystupující z okolí kůže. Pro jejich změknutí je vhodná tlaková masáž. Ta spočívá v tlačení bříškem prstu na jizvu v takové míře, aby se nehtové lůžko odkrvilo. Takto prst držíme přibližně 30 sekund a opakujeme alespoň 5x denně po dobu 10 minut.

Zahájení této masáže je ideální přibližně 1-2 týdny po vytažení stehů, když se jizva začne zacelovat. Tento proces může být zpočátku nepříjemný, postupem času je to ale lepší a výsledky se za 2-3 měsíce dostaví.

Jizva žádá dlouhodobou péči

O kompletně zhojené jizvě můžeme mluvit přibližně po jednom roce. Do té doby je třeba o ni stále pečovat. Po dobu právě jednoho roku je třeba ji nevystavovat přílišným teplotním výkyvům. Zároveň by na ni nemělo působit přímé sluneční záření, v jehož důsledku může začít pigmentace. Podobu půl roku až roku se tedy snažte s jizvou nechodit na přímé slunce, případně ji chránit krémy s vysokým ochranným faktorem.

Náchylná je jizva samozřejmě také na mechanické poškození, které můžou způsobit nejen nejrůznější vnější vlivy, ale také příliš těsné oblečení.

 

Čím je jizva starší, tím hůře se s ní pracuje a naděje na její zlepšení se snižuje. Zároveň je nutné si uvědomit, že každá kůže je trochu odlišná a každé tělo reaguje jinak. Co pomáhá jednomu tedy nutně nemusí pomoci druhému. Pokud si tedy nevíte s nevzhlednou jizvou rady, nikdy není špatně požádat o radu lékaře.