Jak poznat a léčit plané neštovice?

Autor: redakce | Prevence a léčba |

Plané neštovice jsou infekční onemocnění, které nejčastěji postihuje děti předškolního a školního věku. Způsobuje je virus varicella zoster (VZV), který se přenáší kapénkami při přímém kontaktu s postiženou osobou nebo vzduchem. Jak neštovice poznat a následně je léčit?

Příznaky choroby

První příznaky planých neštovic se dostaví jeden až dva dny před výsevem vyrážky, v tu chvíli se dá ale jen těžko poznat, že jde právě o neštovice. Dítě se začne cítit podobně jako při běžné chřipce, objeví se zvýšená teplota nebo zimnice a bolest hlavy. Výjimkou není ani kašel či rýma nebo žaludeční potíže. Indikátorem toho, že se jedná právě o začátek neštovic, může být svědění a bolest kůže v místech, kde se později objeví puchýře.

V druhé fázi se na kůži začnou objevovat růžovočervené skvrnky, ze kterých se po dvou až třech dnech stávají puchýřky naplněné tekutinou. Po dalších pěti až šesti dnech začínají vysychat a hojit se. Jelikož se ale objevují ve vlnách, doba hojení může být na každé části těla jinak dlouhá.

O tom, kde všude a v jakém počtu se neštovice objeví, můžeme pouze spekulovat. Vyrážka se postupně šíří po celém těle a u některých lidí ji můžeme najít i na sliznicích nosohltanu, dutiny ústní, konečníku, vnějšího genitálu nebo na očních víčkách. I počet puchýřků, který se na těle objeví, je velmi individuální. V průměrů se jich většinou objeví dvě stě až tři sta, někdy jich však může být i méně než deset, nebo na druhou stranu výjimečně dokonce i mnohem více.

Inkubační doba

Inkubační doba neštovic je většinou dvanáct až čtrnáct dní, v některých případech se ale může prodloužit až na dvacet pět dní. Postižené dítě začíná být infekční již dva dny před objevením prvních pupínků a přestává s vyschnutím posledního puchýře na těle.

Poté, co dítě prodělá plané neštovice, si jeho tělo vytvoří doživotní protilátky, které chrání jeho tělo před opětovným nakažením. V některých případech může později po styku s nakaženým dojít k reakci v podobě pásového oparu. Ten se objevuje většinou ve chvíli, kdy je organismus oslabený.

Jak neštovice léčit?

Jelikož jsou plané neštovice virové onemocnění, podání antibiotik pro jejich léčbu nepřipadá v úvahu. Puchýřky se léčí samy bez naší pomoci. Jelikož jsou ale velice svědivé, je třeba dávat pozor na to, aby si je dítě neškráblo. V takovém případě by se nejen prodloužila doba jejich hojení, ale v horších případech by mohlo dojít i k infekci.

Puchýřky by měly v průběhu nemoci co nejdříve zaschnout, tomu je možné pomoci nanášením tekutého pudru. Důležitá je také hygiena. Dítě by se mělo alespoň jednou denně osprchovat, ale pouze vodou bez mýdla. Vlažná voda navíc může ulevit od nepříjemného svědění. Vyhýbat by se měl postižený také přímému slunci a co nejvíce odpočívat, aby mělo tělo energii na zotavení.