Fakultní nemocnice Brno se potýká s nedostatkem krve, nejvíce chybí A a 0

Nemocnice krev využívá pro své potřeby a také ji dodává dalším zařízením. „Určitě můžeme říci, že zaznamenáváme větší potřebu krve, a tím i potřebu nových dárců,“ uvedla Plachá. Podle ní bývá o prázdninách i s ohledem na dovolené utlumený režim, po prázdninách pak postupně operací přibývá.

 

V nemocnici nejvíce chybí krevní skupiny A+, A-, 0+ a 0-. „Rádi bychom požádali dárce o objednání se i mimo vytížené ranní časy. Brzké termíny už jsou navýšené na hranici maximální kapacity, proto je potřeba se objednávat i na méně frekventované pozdější časy,“ uvedla Plachá.

 

Nemocnice chce přilákat nové dárce dnešním halloweenským odběrem. Lidé mohou přijít darovat krev od 15:00 do 18:30. Zaměstnanci budou v kostýmech, mohou v nich přijít i lidé.

 

Plachá uvedla, že Fakultní nemocnice Brno je největším zařízením transfuzní služby v republice. Denně provede 150 až 200 odběrů. Připojená k ní jsou dvě odběrová střediska v Třebíči a v Jihlavě. Loni nemocnice zahájila odběry krve ve firmách. „Důvodem byla pandemie covidu a úbytek dárců v důsledku toho, že lidé se báli chodit do nemocnic. Druhým důvodem byla poptávka ze strany firem uspořádat odběr přímo na pracovišti,“ řekla Plachá.