Zubní pohotovost bude na Nymbursku v jednotlivých ordinacích

Nymburk 10. července (ČTK) – O víkendech a státem uznaných svátcích budou zubní pohotovost na Nymbursku zajišťovat zubní lékaři ve svých ordinacích, vždy maximálně tři hodiny v každém dni. Zubní pohotovost se tak nebude poskytovat centrálně pouze v nemocnici. Stejný model chce kraj do budoucna zavést v téměř všech okresech. ČTK o tom v tiskové zprávě informovala Helena Frintová z krajského úřadu.

Středočeský kraj bude službu spolufinancovat paušální částkou ve výši 1000 korun na hodinu provozu ordinace lékaře. Na druhé pololetí roku 2018 tak Středočeský kraj počítá s celkovou dotací lékařům podílejícím se na lékařské pohotovostní službě na Nymbursku ve výši maximálně 180.000 korun.

Zubní pohotovost je letos organizovaná a spolufinancovaná ve čtyřech nemocnicích založených Středočeským krajem, konkrétně v Mladé Boleslavi, Kladně, Kolíně a Příbrami. Ve svých ordinacích pak pohotovost poskytují lékaři na Rakovnicku, kde se tento model osvědčil.

„Systém centrální pohotovosti vnímáme jako přežitý. Je problematické vymáhat účast lékařů a rozumíme nevýhodám, které služba v centrální ordinaci pro zubaře přináší. Proto bychom chtěli i do budoucna uvažovat o zavedení modelu služby ve vlastních ordinacích na území celého kraje s výjimkou okresů Praha-východ a Praha-západ,“ řekl radní Robert Bezděk (ANO).

Někteří lékaři navrhovali omezení zubní pohotovosti pouze na soboty, podle Bezděka by to ale vedlo k přetěžování služeb na místech, kde se v neděli slouží.

bns hj