Znojemská nemocnice získala 150 milionů na přístrojové vybavení

Nemocnice obdržela registraci a rozhodnutí o poskytnutí dotace z projektu REACT EU. Za peníze v příštích dvou letech pořídí 266 lůžek, 153 přístrojů a 148 zdravotnických pomůcek a sad instrumentárií. „Potřeba novějších a modernějších přístrojů se nejvíce potvrdila právě v současné koronavirové pandemii, kdy technologie jsou starší a mnohem vytíženější než kdy jindy. Často dochází k jejich výpadku,“ uvedla Veselá.

 

Servis nebo oprava nese podle ní velké náklady pro nemocnici nebo často nutnost vyřazení přístrojů z užívání pro neopravitelnost. „Jsem opravdu rád, že naše nemocnice obdrží finance z tohoto projektu, a beru to jako náš velký úspěch. Stálo za tím velké úsilí spousty lidí a ještě více práce nás nyní čeká. Investice jsou alokovány na přístrojové vybavení pro různá oddělení napříč celou nemocnicí,“ řekl ředitel nemocnice Martin Pavlík.

 

Nemocnice má přes 600 lůžek. „Průměrné stáří lůžek je 27,7 roku, přičemž těch z roku 1973 je přes 200. Ve finančních možnostech nemocnice je obměna přibližně 18 lůžek ročně,“ uvedla mluvčí. Nemocnice Znojmo je největší nemocnicí zřizovanou Jihomoravským krajem. Má spádovost 180.000 pacientů. „To, že v této dotační výzvě uspěla i krajská zdravotnická zařízení, mě opravdu těší. S ohledem na závažné podfinancování minulých let to vidím jako možnost dostat finance do krajského zdravotnictví. Z pohledu Jihomoravského kraje je zdravotnictví jednou z klíčových priorit,“ řekl krajský radní pro zdravotnictví Jiří Kasala (ODS).