Zlínský kraj chce ve Val. Meziříčí zřídit domov pro autisty

Zlín 30. září (ČTK) – Zlínský kraj chce postavit ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku domov se zvláštním režimem pro lidi s poruchou autistického spektra. Náklady se odhadují na 40 milionů korun, kraj chce žádat ministerstvo práce a sociálních věcí o dotaci, která by mohla pokrýt až 75 procent, řekla dnes novinářům krajská radní Michaela Blahová.

„Kvůli náročné péči by zařízení mohlo sloužit osmi klientům. Samotná realizace je však podmíněna získáním dotace,“ uvedla Blahová. Služba by měla být určena pro lidi s poruchou autistického spektra, případně v kombinaci s jiným postižením, s vysokou mírou podpory po celý den. Zařízení by mělo být určeno pro těžké případy, kdy lidé nejsou schopni žít samostatně a jejich blízcí se o ně nemohou postarat.

Domov by měl vzniknout u střední školy v ulici Palackého, v prostoru bývalé výměníkové stanice. Kraj vytipoval podle Blahové Valašské Meziříčí také kvůli tomu, že tam již funguje Centrum Áčko, které je také zaměřeno na osoby s poruchou autistického spektra a nabízí pobytovou odlehčovací službu od pátku do neděle i odlehčovací ambulantní službu.

Poptávka po službách pro klienty s autismem podle radní je, ambulantní a terénní služby nabízejí v kraji zejména neziskové organizace. Pokud by byla potřeba dalších zařízení, kraj na to bude reagovat. „Ne všichni ale potřebují nejvyšší míru podpory, mnoho lidí s poruchou autistického spektra využívá ambulantní nebo terénní formu,“ uvedla Blahová.