Život pacientů s otravou krve z Nemocnice Frýdlant není ohrožen

Liberec 29. listopadu (ČTK) – Stav devíti pacientů s otravou krve po operaci v soukromé Nemocnici Frýdlant ze skupiny EUC je vážný, nejsou ale v ohrožení života. Do Krajské nemocnice v Liberci a Nemocnice Jablonec se dostali včas. Jejich stav se zlepšuje, prognóza je dobrá, řekl dnes ČTK mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. V Liberci je hospitalizováno osm pacientů, čtyři na ARO, tři na JIP a jeden na izolovaném lůžku, devátý pacient je v jablonecké nemocnici.

„Nasadili jsme jim širokospektrální antibiotika a čistili jsme jim krev,“ řekl mluvčí nemocnice. Největší krajská nemocnice v Liberci musela přijmout kvůli péči o tyto pacienty mimořádná opatření. Vyhlásila částečně krizový režim na ARO, povolala další personál, odložila plánované operace napříč nemocnicí. „Museli jsme například zrušit operace tří onkologických pacientů na urologii. Není to proto, že bychom nebyli schopni operovat, ale že nemáme průchodná intenzivní lůžka,“ vysvětlil důvody omezení Řičář.

Frýdlantská nemocnice uzavřela operační sál a zjišťuje, co otravu způsobilo. „Vysvětlení zhoršení stavu pacientů by měly přinést testy, na jejichž výsledky všichni čekáme,“ řekla ČTK mluvčí Nemocnice Frýdlant Dita Fuchsová. Před všemi operacemi podle ní prošly přístroje i podávané látky standardními testy. „Po kontrole odbornou firmou již víme, že přístroje byly zcela v pořádku,“ řekla mluvčí. Operace podle ní prováděly v tomto týdnu různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i různé sestry.

Podle Řičáře už v minulosti několikrát ošetřovala liberecká nemocnice pacienty, kteří podstoupili zákrok ve Frýdlantu. Byli to jednotlivci, kteří byli do krajského zařízení převezeni s pooperačními komplikacemi. To se ale stává i v jiných nemocnicích.

ivc sd