ZIRIS je na špici vývoje metody Presbymax

Vsetínské Oční centrum ZIRIS patří mezi špičková pracoviště zabývající se odstraňováním očních vad pomocí excimerového laseru. K dispozici má nejmodernější diagnostické i operační vybavení, ale i zkušené lékaře, jež ve svém oboru patří mezi světovou elitu. Přesvědčili se o tom na nedávném světovém kongresu pořádaném německou firmou Schwind, která je špičkovým výrobcem excimerových laserů. Vsetínští lékaři Michal Ziegler a Jiří Siegel zde jeli čerpat další zkušenosti v oboru refrakční chirurgie, zjistili ale, že v některých oblastech patří mezi průkopníky nových metod. Sympozia se přitom zúčastnili odborníci z celého světa, například z Anglie, Japonska, Číny, Ruska či Ameriky.

Setkání uživatelů excimerových laserů se koná každoročně a účastní se jej odborníci z celého světa. Loni se konalo v Evropě v Insbrucku, letos si pořadatelé vybrali Ameriku, přesněji kanadský Vancouver. „Toto sympózium se zabývalo komplexně refrakční chirurgií, tedy operativním odstraňováním očních vad. Každý z pozvaných zúčastněných odborníků prezentoval nějaký segment odborné činnosti, kterému se nejvíce věnuje,“ přiblížil náplň konference primář ZIRISu Michal Ziegler s tím, že spolu s kolegou Jiřím Sieglem chtěli v Kanadě získat především zkušenosti s využíváním jedinečné operační metody Presbymax. „Slibovali jsme si od účasti na konferenci načerpání dalších poznatků o této metodě a také to, že při diskusi probereme některé technické detaily s kolegy, kteří se této metodě také věnují. Zjistili jsme ale, že jedinou kolegyní, jež zde o této metodě přednáší, je profesorka Eskina z Moskvy. Diskutovali jsme pak tedy pouze s ní, neboť ostatní odborníci z celého světa se touto metodou ještě nezabývají nebo se na ni nedívají příliš optimisticky. Presbymax je totiž stále v začátcích,“ uvedl dále Ziegler, který tak zjistil, že právě vsetínské pracoviště je na špici dalšího vývoje této operační metody. „Všichni nás tedy sledují a vyčkávají. Na jednu stranu jsme byli rádi, že jsme se přesvědčili, že tuto technologii praktikujeme na světové úrovni, na druhou stranu jsme čekali, že nás někdo něčemu naučí a posune dál. Ale nikdo dál než my není,“ dodává jeho kolega Jiří Siegel, který se právě na Presbymax specializuje.

Vsetínským lékařům se v Kanadě dostalo i ujištění, že jejich vybavení je stále na špičkové světové úrovni. „Při srovnání nejžhavější novinky firmy Schwind – laseru Amaris 1050 s našim přístrojem Amaris 750, které prezentoval jeden z věhlasných profesorů z Ománu, vyšlo najevo, že výsledek operací na obou přístrojích byl v celkovém počtu kvalitativně stejný. Víme tedy, že v současné době není bezpodmínečně nutné investovat do nové techniky, že ta naše je stále špičková,“ řekl Ziegler.

V dalším průběhu sympozia si lékaři ze ZIRISu ověřili, že jejich cesta je správná, a to i v jiných oblastech refrakční chirurgie. „Za světem rozhodně nekulháme, jsme na rovnocenné odborné úrovni,“ je přesvědčen Michal Ziegler. –jž-

 

Kontakt: MUDr. Michal Ziegler, tel: +420 603 558 316, e-mail: michal.ziegler@ziris.cz

Kontakt: Ing. Jan Zlámalík, tel: +420 777 610 445, e-mail: jan.zlamalik@ziris.cz