Ženy se při sexu nechrání, pokud v partnerovi vidí potenciál pro dlouhodobý vztah, u mužů záleží na atraktivitě ženy

Havířov, 4. dubna 2019 (Ruzovyslon.cz)

V používání kondomu při sexu jsou dle expertů obecně důslednější ženy než muži. Nejnovější studie kanadských odborníků však odhalila, že vidí-li žena v muži vhodného kandidáta na dlouhodobého partnera, je k nechráněnému styku svolnější. U mužů naopak v případě zájmu o dlouhodobý vztah pravděpodobnost použití kondomu roste, neboť se chtějí prezentovat jako zodpovědní. Čím je ale žena atraktivnější, tím větší chuť k nechráněnému sexu s ní muži mají.

V posledních letech se v Evropě i Severní Americe výrazně navýšil výskyt pohlavně přenosných chorob, zejména syfilis, kapavky a chlamydií. Jedním z důvodů je dle odborníků to, že lidé při sexu méně používají ochranu v podobě kondomu, navíc často nevědí, že se jeho užívání doporučuje i při orálním sexu. Podle odborníků jsou ohledně nechráněného sexu opatrnější ženy, u nichž je rovněž vyšší šance, že se sexem bez použití kondomu nebudou souhlasit. Většina mužů se totiž ještě stále – a dle výzkumů mylně – domnívá, že jim použití kondomu zhoršuje prožitek ze sexu.

Kondom jako ničitel dlouhodobého vztahu?

Ačkoliv jsou tedy ženy v tomto ohledu opatrnější a svědomitější, nedávná studie kanadských odborníků z University of Guelph ukázala, že ženy ze svých požadavků na chráněný sex často slevují, pokud v partnerovi vidí dobrý potenciál pro dlouhodobý vztah, případně k němu cítí bližší vztah. „Ženy hledající v daném sexuálním partnerovi partnera dlouhodobého se mnohdy obávají, že si jej trváním na použití kondomu odcizí a připraví se o možnost stálého vztahu. Myslí si, že se tak partner může domnívat, že mu nedůvěřují, navíc se obávají, že tím budou v jeho očích vypadat promiskuitně nebo že zkazí romantickou atmosféru,“ vysvětluje Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz, který testuje a prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

U mužů chuť po nechráněném sexu roste s atraktivitou partnerky

Co se mužů týče, platí pro ně dle zmíněného průzkumu překvapivě opak: u těch, kteří měli zájem o dlouhodobý vztah s danou sexuální partnerkou, byla šance, že kondom použijí, vyšší než u těch, kteří o potenciální vztah nestáli. „Pokud muž usiluje o dlouhodobý vztah, bude mít samozřejmě zájem prezentovat se jako starostlivý a zodpovědný partner, jemuž není lhostejné zdraví jeho sexuální partnerky i jej samotného,“ doplňuje Adam Durčák. Jde-li ovšem o ženu vysoce atraktivní, bude zájem muže o použití kondomu menší. Vyplývá to z výsledků jiné studie zveřejněné v lékařském žurnálu BMJ Open, jež zkoumala, jak se ženská atraktivita pojí s pravděpodobností nechráněného sexu. Muži při ní měli ohodnotit přitažlivost ženské tváře na fotografii a zároveň zaznamenat, jak vysoká je jejich případná touha mít s danou ženou nechráněný sex. „Vyhodnocení testu pak ukázalo, že čím atraktivnější žena byla, tím větší byla u mužů touha po sexu s ní bez použití kondomu,“ uzavřel Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz.

O sexshopu Ruzovyslon.cz

Ruzovyslon.cz již 16 let mění pohled české populace na sex. V prodejně i e-shopu odborníci vybírají nejzajímavější erotické pomůcky z celého světa, které jsou ideálním prostředkem k experimentům s vlastní sexualitou, posouvání hranic a oživení stereotypního sexu. Součástí odborného poradenství je také tvorba instruktážních videí a testování erotických hraček.