Ženský přechod – řešení s lékařem i bez něj

Praha, 25.1.2019 (ČMAS)

Za posledních 100 let se průměrné dožití ženy prodloužilo o více jak třetinu, ale věk vyhasnutí funkce vaječníků setrval na zhruba padesátém roku života. Období, ve kterém se s tímto faktem organismus za různě významných průvodních potíží smiřuje, označujeme jako přechod či klimakterium. Ženské tělo se s klimakteriem vyrovnává různě. Třetina žen prostě jen přestane menstruovat. Potíže u zbývající většiny jsou rozmanité a velmi rozdílné v míře, kterou omezují životní aktivity. Většina žen se akutních potíží zbaví během třech až pěti let, ale zhruba desetina může tyto potíže pociťovat i více jak 20 let po přechodu. Různé potíže spojené s přechodem nesou název akutní klimakterický syndrom.

Přechod je způsoben vyhasnutím funkce vaječníků, nebo jejich odnětím – se stejným výsledkem: nedostatkem ženských pohlavních hormonů,“ vysvětluje endokrinolog MUDr. Jiří Jenšovský, CSc. Mezi nejčastější příznaky přechodu patří nepravidelná menstruace, návaly horka či zimy, noční pocení, ztráta chuti k sexu, přibývání na váze a změny nálad. Některé potíže může žena překonat sama zvýšením pohybové aktivity na frekvenci alespoň třikrát týdně třicet minut nebo užíváním potravinových doplňků či volně prodejných léčiv.

MUDr. Jiří Jenšovský, CSc. k tomu říká: „Komplikované období v životě ženy, má-li být úspěšně překonáno, vyžaduje spolupráci řady odborníků – gynekologa, osteologa, urologa, dermatologa, psychologa, plastického chirurga a dalších. Od některých subjektivních potíží mohou přinést úlevu pomocné nehormonální přípravky. Primárním problémem je ale náhlý pokles ženských hormonů, a tak jediným logickým a racionálním řešením pro zabránění objektivním následkům přechodu je hormonální substituční léčba.

Hormonální substituční terapie stále zůstává lékem volby pro akutní klimakterický syndrom u žen se silnějšími a vážnějšími příznaky klimakteria. Účinnou látkou je estrogen. Hormonální léčba dosahuje účinnosti přes 90 %, nástup účinku je rychlý – většinou v horizontu dnů, maximálně týdnů. Včasná léčba pomáhá předcházet osteoporóze a ateroskleróze. Přistupuje se k ní také v případě předčasné menopauzy – v případě předčasného vyhasnutí funkce vaječníků je prokázána ochranná funkce podané léčby akutních potíží pro kostní i cévní systém,“ popisuje předseda České menopauzální a andropauzální společnosti doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D., pro které ženy je vhodná hormonální substituční léčba.

Hormonální léčbu absolvuje i paní Miroslava, která se svěřila se svým příběhem: „Když mi bylo 48 let, najednou mi začala chybět vitalita a chuť do života. Začaly se projevovat návaly horka, pocení, únava, podrážděnost, nespavost, deprese. Od dětství jsem hodně sportovala, věnovala jsem se běhu. Dokud jsem nebyla v přechodu, tak se mi běhalo lépe. Menopauza mi však vzala všechnu sílu. Své pocity jsem sdělila MUDr. Jenšovskému, který mi doporučil hormonální substituční léčbu. Ze začátku mi nebylo dobře, ale bylo mi sděleno, že to k tomu patří. Do dvou týdnů opravdu nežádoucí účinky polevily. Navíc jsem zpozorovala, že se mi zlepšila kvalita vlasů a vypnula se pleť. Letos v lednu to je už 6 let, co hormonální substituční léčbu užívám. Nyní se cítím skvěle, plná radosti do života. Znovu cítím vitalitu, sílu, energii, klouby mě nebolí a můžu sportovat, běhat, a to mne nabíjí a žene dál. Hlavně jsem si mohla splnit svůj sen – zaběhnout maraton!

MUDr. Jiří Jenšovský, CSc. varuje před důsledky neléčení potíží: „Nejzávažnějším následkem nezvládnutého přechodu je osteoporóza – řídnutí kostí spojené s jejich snadnou, často i spontánní lomivostí. Jak bylo uvedeno výše, ženy dnes prožijí více než třetinu svého života v období po přechodu a kvalita tohoto života se může velmi významně lišit s ohledem na následky přechodu. Ženy jsou různé, mají různé genetické vybavení, různé osobní i zdravotní osudy, různý průběh přechodu a vyžadují proto také vždy individuální přístup k hormonální substituční léčbě.

Hormonální substituční terapie trvá několik let, ale může být dokonce časově neomezená. Hormony jsou podávány tabletkami, k dalším formám podání patří náplasťová, gelová nebo sprejová forma. Sprej má tu výhodu, že jeho dávku lze přesně odměřit od 1 do 3 střiků, což ostatní lékové formy neumožňují, rychle zasychá, má účinnost i na zpocené kůži i po předchozím ošetření kůže krémem,“ vyjmenovává doc. MUDr. Tomáš Fait, Ph.D. možnosti a dodává: „Není žádnou ostudou obrátit se na odborníky v případě, že vaše kvalita života v souvislosti s přechodem klesá. Léčba akutních příznaků klimakteria se někdy neobejde bez léků, ale zvýšení kvality života za to stojí.“

Více informací o klimakteriu naleznete na www.zenavprechodu.cz.