Žena s transplantovaným srdcem má zdravou roční holčičku

Brno 18. května (ČTK) – Jedenatřicetiletá Tereza Polesová Beerová s transplantovaným srdcem má zdravou roční holčičku, přestože lékaři u takových žen těhotenství nedoporučují. Důvodem jsou hrozící problémy u plodu i matky, řekla dnes novinářům lékařka z Centra kardiovaskulátrní a transplantační chirurgie Brno Marie Ošmerová, která na ženu dohlížela. Polesová je v České republice druhou matkou po transplantaci srdce. První byla v Praze. Na světě se první porod u ženy s darovaným orgánem uskutečnil v roce 1988 v Argentině.

Polesová měla už v dětství zdravotní problémy, zadýchávala se do schodů a nestačila vrstevníkům. Ve 12 letech jí kvůli nemoci srdečního svalu transplantovali v Brně srdce. Podle lékařky Marie Ošmerové takoví lidé musejí brát doživotně léky. U žen se proto nedoporučuje gravidita, protože problémy mohou poškodit plod, ale způsobit zdravotní potíže i matce.

Polesová si rizik byla vědoma. „Když jsem ale slyšela o první ženě u nás, která po transplantaci porodila v roce 2011 holčičku, rozhodla jsem se jít do toho. Jsem normální žena a mít děti bylo silnější. Cítila jsem se zdravá a silná a měla jsem podporu v rodině,“ uvedla Polesová.

Loni v únoru porodila holčičku Adrianu, která vážila 2,2 kilogramu a měřila 44 centimetrů. Na svět přišla císařským řezem. Podle Polesové i Ošmerové se vše obešlo bez větších komplikací. Nemusí tomu tak být ale vždy. „Gravidita po transplantaci srdce je vysoce riziková. Doprovázejí to potraty, živě se narodí dvě třetiny dětí, které mívají až ve třetině případů komplikace. Mívají také nižší porodní váhu,“ řekla Ošmerová.

Podle ní existuje riziko i u matek. „V prvních měsících gravidity je to možnost odhojení transplantovaného srdce, ale například i hypertenze (vysoký tlak) nebo onemocnění ledvin a cukrovka,“ vyjmenovala Ošmerová.

Proto je podle ní důležité, aby ženy po transplantaci spolupracovaly s lékaři už před těhotenstvím. „Je nutné včas vysadit některé léky, které poškozují plod. Pacientku pak sledujeme během gravidity i po porodu,“ dodala Ošmerová.

Tereza Polesová je první a zatím jedinou takovou ženou, o kterou se odborníci v Brně kvůli těhotenství starali. Ošmerová však očekává, že se postupem času bude zájem zvyšovat. O další dítě se chce pokusit i Polesová.

Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie provede podle jeho ředitele Petra Němce za rok asi 30 transplantací srdce. Kromě toho dělá i transplantace ledvin a jater.

hor hj