Zelená barva? Přemnožené sinice v rybníku lze snadno odhalit

Srpnová vedra sice lákají k vodě, ale ne všude se člověk může svlažit. Obzvláště na konci léta varují hygienici  před koupáním v některých rybnících a nádržích kvůli přemnožení sinic. Tento organismus může totiž člověku způsobit vyrážku, zánět očních spojivek i vážnější jaterní potíže.

Sinice, jinak také cyanobacteria, jsou jednobuněčná bakterie. Jde o jedny z nejstarších organismů na naší planetě. Díky schopnosti fotosyntézy daly vzniknout životu. Pro člověka jsou však ve větším množství nebezpečné. Některé skupiny sinic totiž obsahují toxiny, které mohou vyvolávat alergické reakce. Ty se mohou projevit zarudnutím pokožky, zarudlýma očima, rýmou či bolestí hlavy.

Další problémy mohou vzniknout kvůli spolykání znečištěné vody. Jak uvádí Státní zdravotní ústav, člověk během koupání nevědomě vypije zhruba 1 – 2 dl. Dostavit se tak mohou i střevní a žaludeční potíže i vážnější jaterní potíže. „Riziko se zvyšuje u dětí, které vody vypijí zpravidla více a jejich tělesná hmotnost je menší,“ varuje Státní zdravotní ústav ve svém článku. Samozřejmě, čím déle a častěji člověk ve vodě je, tím je riziko větší.

Otestujte si vodu

Největší nahromadění sinic vzniká při vodním květu. Zelené zbarvení vody však ještě neznamená, že je voda pro člověka zapovězená. Nápadně zelený povrch mohou zapříčinit i řasy jako chlorella a spirulina – ty jsou dokonce pro své účinky často vyhledávané v obchodech se zdravou výživou.

Přemnožené sinice ve vodě se dají odhalit jednoduchým testem s PET lahví se zúženým hrdlem. Nádobu stačí naplnil a pak už jen 20 minut nechat stát. Sinice se prozradí, pokud se na povrchu vytvoří zelený kroužek avšak voda jinak zůstane čirá. „Jestliže zůstane voda zakalená rovnoměrně nebo se začne tvořit větší zákal u dna, půjde pravděpodobně o řasy,“ uvádí SZÚ. Pokud není po ruce žádná lahev na testování, lze do vody vstoupit opatrně, aby se nezvířily usazeniny, a pozorovat, zda se kolem kolen nevznášejí ve vodě drobné zelené částečky. I to by mohl být signál, že jde o sinice. Pokud se ve vodě, která by mohla obsahovat větší množství sinic, rozhodnete koupat, neměla by délka plavání přesáhnout více než zhruba 10 minut. Jde však jen o orientační čas.

Pokud si nejste jistí, zda je bezpečné se ve vodě koupat, zapátrejte trochu na internetu. Známější místa hygienici pravidelně testují a kvalitu vody hodnotí na stupnici od jedné do pěti. O výsledcích informují hygienické stanice na svých webových stránkách. Stejně tak informují i některá přírodní koupaliště na svých stránkách.

  1. Voda vhodná ke koupání
  2. Voda vhodná ke koupání se zhoršenými vlastnostmi – nízká pravděpodobnost vzniku zdravotních potíží; po koupání je doporučeno se osprchovat čistou vodou
  3. Zhoršená jakost vody – jisté riziko vzniknutí zdravotních potíží; ohroženými skupinami jsou těhotné ženy, alergici, děti a jedinci se slabým imunitním systémem; po koupání je doporučeno se osprchovat čistou vodou
  4. Voda nevhodná ke koupání – riziko vzniku zdravotních potíží
  5. Voda nebezpečná ke koupání – zákaz koupání, hrozí akutní ohrožení lidského zdraví; osoba vstupující do této vody porušuje předpisy a ohrožuje své zdraví