Zdravotník z Brna pomohl vynalézt nový katetr pro řešení arytmií

Brno 11. října (ČTK) – Klinický inženýr David Pospíšil z Fakultní nemocnice Brno se na stáži ve Spojených státech podílel na světovém vynálezu pro zlepšení diagnostiky srdečních arytmií. Díky novému katetru se u pacientů s poruchami srdečního rytmu zkrátí doba výkonu a jejich uspání, řekl dnes ČTK Pospíšil. Podle něj trvá několik let, než se nový přístroj poprvé použije na živém člověku.

Pospíšil absolvoval doktorskou stáž na The George Washington Univerzity, kde pracoval na verzi katetru pro diagnostiku a terapii srdečních arytmií pocházejících z výtokových traktů srdečních komor. Navrhl řešení, které se univerzita rozhodla zahrnout pod americký patent a také patent s celosvětovou platností. „Díky novému katetru dojde u pacientů k rapidnímu zkrácení doby výkonu. Po zavedení a rozložení katetru se během několika málo srdečních stahů zmapuje celá zájmová oblast. Nyní je to tak, že zmapování oblasti trvá déle,“ uvedl Pospíšil. V případě nalezení problému se ihned může přistoupit k jeho řešení. Celý proces podle Pospíšila bude díky novému přístroji kratší, tím pádem bude i člověk kratší dobu uspaný.

V týmu, který na novém katetru pracoval, bylo včetně Pospíšila pět lidí, vedoucím byl Igor Efimov. „Na základě předešlých úspěchů získal profesor Efimov grant ve výši 2,5 milionu dolarů (asi 58 milionů korun) na další výzkum konformní elektroniky pro léčbu komorových arytmií a o naše řešení je velký zájem mezi biomedicínskými firmami,“ uvedl Pospíšil.

Stáž podle něj byla ojedinělou zkušeností a příležitostí dostat se na špičkové biomedicínské pracoviště. „Mohl jsem se také podílet na vzniku technologie, která nám v budoucnu umožní daleko efektivněji, tedy bezpečněji, rychleji a lépe léčit srdeční arytmie,“ dodal Pospíšil.

zdroj: obrázek