Zdravotnické prostředky budou i na elektronický poukaz

Praha 16. února (ČTK) – Poukazy na zdravotnické prostředky budou moci lékaři vydávat také elektronicky. Reklamu na léčivé přípravky čeká omezení. Změny přinesou předlohy o bezpečnosti zdravotnických prostředků, které dnes podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu média informoval Hrad.

Na rozdíl od elektronického receptu na léky bude využívání elektronických poukazů na zdravotnické prostředky dobrovolné. Elektronické poukazy by měly pomoci zejména lidem, kteří tyto výrobky odebírají pravidelně. Pro poukaz například na inkontinenční pomůcky nebudou muset chodit k lékaři.

Zdravotnickými prostředky jsou například také protézy, berle, pleny, naslouchátka či invalidní vozíky a pomůcky pro diabetiky. Zákon vychází zejména z unijního nařízení, které reagovalo na sérii kauz závadných prsních implantátů. Každý z nich nyní musí mít kartu s vysvětlením použití i rizik.

Zákon ruší části národní právní úpravy zdravotnických prostředků, které se staly s účinností evropského nařízení nadbytečnými. Český zákon zahrnuje jen oblasti, kde to nařízení umožňuje.

Norma předpokládá výrazně podrobnější dokumentaci, registrační povinnosti nebo vymezuje dozorovou roli Státního ústavu pro kontrolu léčiv, a to i při kontrole dodržování regulace reklamy. Změny čekají také pravidla výdeje zdravotnických prostředků. U nejméně rizikových pomůcek už nebude nutné, aby je pacientům dávali lidé s příslušnou odbornou způsobilostí. Nebude to ale platit u optických prostředků. Zákon zakáže obnovu zdravotnického prostředku určeného pro jedno použití, protože není možné stoprocentně vyloučit ohrožení zdraví pacientů při opakovaném použití.

S novým zákonem souvisí další novela, která v souladu s jiným evropským nařízením upravuje diagnostické zdravotnické prostředky in vitro, k nimž patří třeba těhotenské testy. V předloze Sněmovna zakázala takovou reklamu na různé výrobky, která je bez opodstatnění popisuje jako léčivé přípravky nebo zdravotnické prostředky a naznačuje, že mohou zlepšit zdraví. V propagaci těchto výrobků se nebudou smět objevovat doporučení vědců, zdravotnických odborníků nebo obecně známých lidí. Reklamu na zdravotnické prostředky a na zdravotnické prostředky in vitro zákon obecně nově reguluje.