Zdravotnické odbory vstupují do stávkové pohotovosti kvůli škrtům v rozpočtu

„Jsme zásadně proti snížení plateb za státní pojištěnce. Náš odborový svaz se rozhodl, že od dnešního dne vstoupíme do stávkové pohotovosti. Je to skutečně pohotovost na protest proti záměru vlády snížit finanční prostředky na zajištění zdravotnictví a dalších veřejných služeb a veřejné správy,“ uvedla šéfka zdravotnických a sociálních odborů Žitníková. S odkazem na zdroje z hygienických stanic řekla, že vláda plánuje uspořit v hygienické službě letos 95 milionů korun. Zrušit by se mělo 134 míst, přitom o tento počet se v době pandemie počty míst na stanicích zvyšovaly. Ministerstvo zdravotnictví v pátek tuto informaci popřelo, podle Žitníkové ji ale v pondělí na on-line poradě s řediteli krajských hygienických služeb nevyvrátilo.

 

V pátek podle Žitníkové ředitelé krajských hygienických stanic dostali mail s počtem pracovníků, které mají propustit. Do pondělí měli podle Žitníkové nahlásit, kolik pracovníků odejde podle služebního zákona a kolik podle zákoníku práce. Žitníková řekla, že částečně jsou tato místa neobsazená, některé stanice ale už pracovníky přijaly a uzavřely s nimi smlouvy na dobu neurčitou.

 

„To není za této epidemiologické situace normální, hygieny potřebujeme,“ řekla Žitníková. Hygienici podle ní pracují o víkendech, mají přesčasy, kvůli epidemii covidu jsou pod velkým stresem. Se škrty podle Žitníkové nesouhlasí i ředitelé hygienických stanic.

 

Mluvčí Jakob dnes ČTK sdělil že žádné zaměstnance hygien ministerstvo propouštět nebude. „Žádná z diskutovaných opatření se nedotknou poskytování zdravotní péče, zdravotníků ani pacientů,“ dodal.

 

Vyhlášení stávkové pohotovosti neznamená, že by odbory vstupovaly do stávky. Chtějí nejprve podle své předsedkyně upozornit na problém. Na dotaz, jaké další kroky by následovaly, řekla, že bude záležet na tom, jak bude vláda reagovat a také na výsledcích středečního jednání tripartity.

 

Odbory jsou také proti tomu, aby se platby za státní pojištěnce zmrazily na loňské úrovni. Minulá vláda rozhodla o jejich navýšení o 200 korun na 1960 korun od letošního ledna, což by zdravotnictví přineslo přes 14 miliard korun. V minulých dnech se odbory kvůli tomu obrátily dopisem na premiéra Petra Fialu (ODS). Upozorňují na to, že zdravotní pojišťovny na navýšené platby nastavily své rozpočty a podle vydané úhradové vyhlášky, která s navýšením rovněž počítala, se už druhý měsíc hradí prostředky zdravotnickým zařízením.

 

Tímto opatřením, které by platilo od dubna, by podle České televize stát letos ušetřil 10,8 miliardy korun. Stát platí zdravotní pojištění například za důchodce, děti, nezaměstnané nebo vězně.

 

Podle neoficiálních informací, které odbory mají, by se měla uspořit také asi miliarda korun, která měla být na investice do státních nemocnic. Snižování počtu pracovníků by se podle odborů mělo dotknout i dalších organizací, které ministerstvo zdravotnictví zřizuje. Odborům vadí rovněž to, že kabinet zvýšil platy pro letošní rok jen zdravotníkům a sociálních pracovníkům, ale ne všem pracovníkům ve zdravotnictví a sociální službách. Přidáno tak nedostali například kuchaři, účetní, uklízečky či pradleny.