Zdravotnické odbory nesouhlasí se škrty v návrhu rozpočtu na rok 2024

Autor: Redakce | Aktuálně , Zpravodaj | 2. 6. 2023

Už ve vládou schváleném konsolidačním balíčku je zavedení nemocenského pojištění zaměstnanců, návrh rozpočtu na rok 2024 přidává snížení platů státních zaměstnanců o pět procent. „Skrytě se vrací superhrubá mzda pro zdravotníky ve veřejné sféře. Bylo by od politiků fér, aby to takhle pojmenovali,“ řekl předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů Martin Engel.

Vyjádření ministra Válka k odložení začátku valorizace, které by znamenalo snížení očekávaných příjmů veřejného zdravotního pojištění o 14 miliard korun, nepovažují odbory podle předsedkyně Dagmar Žitníkové za dostatečnou garanci, protože návrh v neveřejném vládním systému zůstává. „Až ten materiál bude změněn a odložení valorizace z něj vypadne, tak se může změnit i ten nás postoj,“ řekla na dotaz ČTK.

Veřejné zdravotní pojištění má mít podle schváleného systému s valorizací plateb za státní pojištěnce, kterými jsou děti, senioři nebo nezaměstnaní, příjmy 477,1 miliardy korun. Platba za státní pojištěnce je letos 1900 korun měsíčně, bez jejího zvýšení by do systému zamířilo o 14 miliard korun méně. Podle Engela i s valorizací pojišťovny navrhují v jednáních o úhradách zdravotní péče na příští rok meziroční nárůst dvě procenta, loni byl návrh dvojnásobný.

Odborům vadí také způsob, jakým se informace o chystaných opatřeních dozvídají. „Vždycky jsme jako odbory měly možnost se vyjádřit k základním parametrům a opatřením,“ uvedla Žitníková. Už u konsolidačního balíčku jim vadilo, že opatření nebyla předem s odbory projednaná a na připomínkování návrhu bylo jen pět dní. U návrhu rozpočtu 2024 kritizují, že se o něm dozvídají z médií.

„Pošleme našim odborovým organizacím, aby se připravily na to, že případně můžeme zareagovat i formou stávky. Aby si dopředu začaly vytvářet výbory, které to budou koordinovat,“ dodala s tím, že ale neříká, že plošná stávka skutečně bude.