Zdravotní ústav v Ostravě má nový elektronový mikroskop za 18 milionů

„Jedinečnost přístroje je v tom, že má větší rozlišení než ten původní. Je schopen zpracovávat i kryogenní vzorky, to znamená řezy zmrazených lidských tkání. Je schopen dělat analýzy v různých matricích. To znamená v odpadních vodách či potravinách, takže v tom je unikátní. Je unikátní také v tom, že je schopen udělat čtyři vzorky najednou. Snímky jsou samozřejmě kvalitnější. Využitelnost je hlavně v tom, že v případě, že nemáme diagnostický test na určení nějakého viru, tak podle morfologie poznáme, o jaký vir se jedná,“ uvedl Ježo.

Mluvčí ústavu Michal Pistolas řekl, že transmisní elektronová mikroskopie je nenahraditelnou metodou přímé diagnostiky v mikrobiologii, která umožňuje rychlé odhalení infekce na základě velikosti, tvarů a povrchové struktury. „Tím je tato metoda unikátní, protože s jejím využitím lze detekovat a zobrazit jakékoliv viry přítomné ve vyšetřovaném vzorku, včetně těch, jejichž přítomnost nebyla předpokládána, nebo které nejsou dosud známy. Elektronový mikroskop je důležitou doplňkovou metodu k ostatním způsobům přímé diagnostiky a nachází využití i v diagnostice koronaviru,“ uvedl Pistolas.

Na oddělení virologie Zdravotního ústavu v Ostravě je využíván transmisní elektronový mikroskop od roku 2005, nyní ho nahradil nový model. Ročně je s pomocí tohoto přístroje vyšetřeno 400 až 500 vzorků. Nově pořízený elektronový mikroskop umožňuje rychlejší prohlížení vzorků a má i rychlejší kameru s vyšším rozlišením. Přístroj dokáže odhalit i chemické složení vzorků.